Hogy tanuljunk meg úgy futni, hogy közben ne  fuldokoljunk?

Különböző helyzetek vannak, amelyek közben fokozott sebességgel kell haladnunk, pontosabban futnunk kell. Valakinél a hasonló cselekményeket az átlagos életritmus idézi elő, valakinél pedig a futás az éle elválaszthatatlan részét képezi.

Arról van szó, hogy a futás közben, fokozott nyomás gyakorlódik az ember szív- és érrendszerére, ami a maga részéről szapora és kellemetlen légzést okoz.

Az esetek túlnyomó többségében, a sportolók és hasonló emberek, akik futással foglalkoznak, de nem rendelkeznek kellő tapasztalattal és felkészítéssel szembesülnek a szapora légzés problémájával, ami az edzés produktivitásának és hatékonyságának romlásához vezet.  Még figyelembe véve azt a tényt is, hogy mindenki szervezete másmilyen, azok a tanácsok, amelyeket Önöknek adunk, segítenek jelentősen javítani az eredményeiket és szív- és érrendszerének „hozzászólását”.

Első tanács.

Bármilyen olyan edzés előtt, ahol jelen van a futás, minden képen végezzen légzőgyakorlatokat. Hajtson végre olyan egyszerű gyakorlatokat, mint az oldalra hajlás, a gugolás és a törzs forgatása. Az adott cselekmények felkészítik a tüdejét a közelgő megterhelése és bemelegítik az izmokat. A belélegzést végezze a mellkas összehúzódására, a kilélegzés pedig a kioldásának pillanatára. A nyújtó gyakorlatok során a belélegzést a végén kell végezni.

Második tanács.

Tanulja meg ellenőrizni a lélegzési folyamatot, elosztva azt a mellkas különböző részein. Általában a gyakorlott sportolók a felső mellkasi részt hozzák működésbe, amikor a futás sebessége elég magas. Tanulja meg a lélegzést a hasa  és a rekeszizom segítségével végezni. Belélegzéskor kicsit fújja fel a hasát, miközben a tüdő megtelik levegővel. Az adott módszert fokozatosan kell bevezetni és minden képen edzeni kell a futás előtt.

Harmadik tanács.

Az adott módszer abban rejlik, hogy egy lelegzetvételt vagy kilélegzést Ön három vagy négy lépésből csinál. Éles levegőhiány esetében két lépésben is meg lehet oldani.  Igyekezzen kidolgozni maximálisan mért és ritmusos lélegzést, a kilélegzésre fektetve a hangsúlyt. Kezdje az edzést gyaloglással, és csak aztán térjen át a futásra.

Negyedik tanács.

Vésse az eszébe az arany szabályt: futás közben kizárólag az orron keresztül kell lélegezni, főként, ha a friss levegőn történő futásról van szó. Ha futás közben szájjal lélegzik, jelentősen áthűti a légutakat, beszennyezi a mandulákat, tüdőket és a légcsövet, ami negatív következményeket von maga után.

A futás – kiváló sportág, amely lehetővé teszi, hogy jó formában tartsd magad, még akkor is, ha vegetáriánus vagy  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük