Ha most eszel, hagyd abba és olvas el ezt!

Teljes értékű reggeli – a gondosan kialakított étrend alapja. Reggel a szervezetnek tartalékolnia kell az energiát az egész napra, ezért a reggelinek laktatónak és táplálónak kell lennie. A többi ételfogyasztás csak abban segít nekünk, hogy pótlólagosan megerősödjünk, de a fő „üzemanyag” mégis csak a reggeliben rejlik. «Nahát, mindössze csak jól meg kell reggelizni!», — mondják egyesek. Azonban a reggeli menü összeállítása- sokkal nehezebb feladat, mint az első látásra tűnik.

Tudta-e, hogy közel sem minden terméket szabad éhgyomorra fogyasztani? Egyes ételek és italok problémákat váltanak ki az emésztés terén, ha éhgyomorra fogyasztjuk őket. Vegyék figyelembe ezt a 10 termékből álló listát, amelyekről jobb lemondani reggelente.

1.Kávé

giphy

Nem ezzel az itallal, hanem a benne lévő koffeinnel kell óvatosnak lenni. Az anyag, amely élénkséggel tölt fel minket, irritálja  a gyomor nyálkahártyáját, ami a gyomorégés okát képezi. Ha korábban gyomorhurutot diagnosztizáltak Önnél, a rendszeres kávé fogyasztás miatt a reggeli napszakban a betegség újra előjöhet.

2.Tejtermékek

giphy downsized large

Helyreállítani a bélflórát a bifido joghurtok rendszeres fogyasztásával — hatalmas hiba! Az orvosok azt javasolják, hogy alvás előtt vagy néhány órával az evés után kell végezni a tejtermékes terápiát. Amikor a gyomor üres, aktív emésztő sav termelés megy végbe benne, amely több savfajtából áll. Más szavakkal élve, a szer belsejében kedvezőtlen környezet alakul ki a tejtermékek számára. A joghurttal vagy kefírrel bekerülő mikroorganizmusok azonnal elpusztulnak a savak hatása alatt.

3.Gyümölcsök

giphy

A rostokban gazdag növények, amelyek értékessé teszik őket a napi étrend számára, egyidejűleg veszélyes összetevői a reggeli menünek. Ha a gyomor üres, nehéz lesz számára megemészteni a gyümölcsöket. Emellett, a belek elutasíthatják a nagy menyiségű durva rostok befogadását, puffadással válaszolva. Egyes gyümölcsök (például, a narancs) savakat tartalmaznak, amelyek agresszíven hatnak az emésztőszervek nyálkahátyáira. Az  optimális megoldás a problémára – a növényi termékek kombinálása a kásákkal. A zabkása banánnal vagy eperrel – nagyon jó reggeli.

4.Édességek

giphy

Az orvosok nem hazudnak, amikor ara figyelmeztetnek, hogy megvan a cukorbetegség kockázata a cukorkák és csokoládék szeretetének hátterében. Sőt, arra intenek ,hogy éhgyomorra teljesen mondjunk le az édességelről. A szervezet nagyon gyorsan felszívja a glükózt, ezért csak egy időre biztosítja az élénkséget. A nagy menyiségű cukrot tartalmazó termékek fogyasztása reggelire „átveri” a  hasnyálmirigyet. Ennek eredményeként felborulhat a szerv működése nem korrekt inzulin termelés formájában.

5.Fűszeres termékek és fűszerek

giphy

A fűszerek irritálóan hatnak a gyomorra. A bors és fokhagyma kedvelőinek nem kell kételkedniük, hogy a gyomorhurut vagy a gyomorfekély a közelben ólálkodik. És mit is mondjuk a hasonló ételekről éh gyomorra. Elfogyasztva egy jó adag fűszert tartalmazó ételt reggelire, Ön szó szerint ítéletet hoz emésztése számára. A nyálkahártya, amely az agresszív anyagok támadásának van így kitéve, részben elkezd sérülni, ami gyakran fájdalommal jár és nehézség érzéssel a gyomor területén.

6.Szénsavas italok

giphy

A szénsavas italokat jobb teljesen kizárni az étrendből. Ezek fogyasztásával Ön „irritálja” a gyomrát. Emellett, a gázbuborékok felgyülemlenek a belekben és ezáltal puffadást okoznak.

7.Hideg víz

giphy

A meleg időkben a szervezet sok folyadékot igényel, főként alvás után. Egy pohár hideg víz kiválóan megoldja a problémát, segítve felfrissülni és egyidejűleg eloltani a szomjat. Azonban a szokás, hogy túlzásba vigyük a jéghideg italok fogyasztását már kora reggel számos gondot von maga után. Először is, a hideg folyadék hirtelen bekerülése a gyomorba elősegíti a nyálkahártya irritációját. Másodszor pedig, a víz agresszív hatása provokálhatja a krónikus betegségek kiélesedését. Harmadszor pedig, a hideg hőmérséklet befolyása alatt összehúzódnak a gyomor erei. Ennek következménye, a rossz véráramlás miatt lelassul az emésztési folyamat.

8. Péktermékek

giphy

Ha nem szeretne időről időre küzdeni a kellemetlen érzésekkel a hashártya területén, korlátozza a lisztes termékek fogyasztását, főként reggelire. Az élesztő, amely alapján a tészta készül, a szervezetbe való bekerülés után ismét elkezd duzzadni, fokozott gázképződést váltva ki a belekben.

9.Konzervált és füstölt termékek

giphy

Ha reggelijét egy finom füstölt hallal kezdi, nagy hibát követ el. A modern füstölési és konzerválási  technológiák előirányozzák az olyan anyagok használatát, melyek enyhén szólva, nem a legjobb módon hatnak az emésztőrendsezr szerveinek működésére. Ha csak saját tapasztalatában bízik, akkor sem érdemes túlzásba vinni az ilyen ételek fogyasztását.  A füstölt termékek (házilag készített vagy ipari termelésűek) hisztamint tartalmaznak – egy anyag, amely elősegíti az allergia kialakulását.

10.Gyümölcslevek

giphy downsized large

A kár a frissen facsart gyümölcslevek elfogyasztásától éhgyomorra ugyan olyan, mint a friss gyümölcsökétől. A savról van szó, amely széteszi a gyomor nyálkahártyáját, kellemetlen érzést okozva ezzel. Ha nem tud nemet mondani magának egy pohár gyümölcslé elfogyasztásában, csinálja ezt reggeli után.

One thought on “Ha most eszel, hagyd abba és olvas el ezt!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük