GYAKORLAT A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉHEZ – ÉREZZE ÁT AZ EGÉSZ VILÁGOT!

Tárgyalás a főnökkel, veszekedés a szomszéddal vagy egy sokkoló számla: sokan túlságosan a szívükre vesznek minden végtelen stresszt. Néhány egyszerű gyakorlatunkkal a kaotikus gondolatok eltűnnek és életünk elkezd helyre állni. A reggeli olyan gyönyörű lehet a családdal, de az Ön teste az asztalnál ül, gondolatai pedig a munkahelyén lévő papírhalom körül forognak. Az ebédidő közben szinte zsibog a feje a gyermekekről való gondolatoktól. Este pedig az ember feszült lábai megpihennek a kanapén, ő pedig a következő nap tervezésére gondol. Mindennapos életünkben sietünk az egyik feladattól a listán a másikig. És emellett nehezen sikerül gondoskodni magunkról. De van lehetőség lelassítani az életet: a figyelmesség.

«Az emberek mindig sietnek gondolataikban a jövőbe, hogy nehogy kihagyjanak valamit. És emellett kihagyják azt, ami most történik» , mondja a pszichiáter Michael Huperts. Az az ember, aki megtanulja öntudatosan élni életét és hallgatni belső érzéseire, megvédi pszichikáját. Egyes fontos pillanatok a nap folyamán javítják az életminőséget, elégedettebbé teszik a munkájukkal kapcsolatban. Ehhez nem kell sok idő: néhány apró gyakorlat a figyelmességre lehetőséget biztosít a pszichikának időről időre szüneteket tartani – elősegítő eszközök nélkül, mindig és bárhol.

Reggel: a zuhany alatt ne a napja megtervezésére gondoljon, hanem inkább használja érzéseit és figyeljen oda minden apró részletre. Milyen a csap tapintásra? Milyen hangokat ad a víz megengedésekor? Hallgassa víz csobogását és próbálja meg megkülönböztetni a leeső vízcseppek hangját: a testére, a falra, a földre. Vagy figyelje hogyan pörög le a víz testén, hogyan változik a tusfűrdő habbá, és hogyan pattannak meg a buborékok. Emellett fontos gondolatban a valóságban maradni, a zuhany alatt.

 Út közben: tegye félre a vonatban vagy a buszon a könyvét, okostelefonját vagy egyéb dolgait. Figyelje meg az embereket, akik Ön mellett vannak. Nézze meg kivel utazik, mivel foglalkoznak az utazás közben, hova néznek. De óvatosan: ne értékelje őket és ne folytassa a gondolkodást,  egyszerűen nézze. És ez fontos minden gyakorlat számára.

A munkahelyen: vonja el a figyelmét néhány percre és nézzen körbe. Nézzen meg jól minden részletet. De ne gondolkozzon tovább és ne fantáziáljon, hanem egyszerűen  lassan térjen át egy másik tárgyra.

 Ebédidő: az étel rágása közben összpontosítson a fogás ízére. Érezze az ételt nyelvével, határozza meg az alapanyagokat.

Felfigyelve a korábban észre sem vett részletekre, amelyek nap mint nap körülveszik, Ön fokozatosan át fogja érezni az életet minden ragyogó színében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük