Flash féltékeny lesz – megtanulunk gyorsan elaludni

Ha minden este sikerül gyorsan elaludnia – fogadja gratulációimat. Ez azt jelenti, hogy azon nem sok ember közzé tartozik, akik nem tudják, hogy mi is az az álmatlanság. A túlnyomó többség sokáig fekszik az ágyban, az egyik oldalról a másik oldalra fordulva, nem tudván, hogyan jusson el  Morpheus királyságába.

1. Jó edzés – kiváló alvás

Ha aktívan tölti a napját, elmegy egy edzésre vagy legalább fut egyet, este nem lesz problémája az elalvással. A tudósok észrevették, hogy azok az emberek, akik nappal izzadnak – a nehéz fizikai munkától vagy a sport edzésektől, sokkal jobban alszanak, mint azok, akik nem tanúsítanak aktivitást.

2. Távolítson el minden elektronikát a hálószobából – és megérti, hogy lehet gyorsan elaludni

Semmilyen esetben sem szabad modern digitális berendezéseket vinni be a hálószobába – laptopok, táblagépek, okostelefonok, elektromos könyvek. Még egy fejezet, még egy web oldal vagy még egy post a Facebookon – ezek az ürügyek ellopják az alvásunkat. Emellett, a kék háttérfény és az indikátorok villogása a készülékeken feszültségben tartanak minket és zavarnak az elalvásban.

3. Mondjon le a pohárról

Bár érezhet álmosságot az alkohol fogyasztástól, azonban végeredményként még egy ártatlan pohárka bor is  zavarja az alvását. A Missouri Egyetem tudósai kiderítették, hogy az alkohol megzavarja az alvási központok normális munkáját és az agyunk élénkségét. Ezért ne lepődjön meg, ha nem tud elaludni egy viharos party után.

flash feltekeny lesz megtanulunk gyorsan elaludni

4.Vegyen magának jó ágykiegészítőket – ezek segítenek gyorsan elaludni

A tudósok észrevették, hogy azoknak az embereknek, akik hálószobájukat egy igazi „alvási királysággá” alakítják át – drága ágyat vásárolnak, számos kiegészítőket, mondjuk plüss játékokat, nincs problémájuk  az elalvással. Ha vesz magának egy új ágyneműt, amelyen szívesen nyőjtózik, akkor pozitív sezmszögből fog gondolni az alvásra. A tudat alattija szinte „be fogja tolni” az ágyba.

5. Hogy aludjunk el este? Be kell vetni az ágyat reggel!

Ne felejtse el bevetni az ágyát reggelente és elrejteni minden ágykiegészítőjét. A tudósok észrevették, hogy azok az emberek, akik rendszeresen bevetik az ágyukat, jobban alszanak, mint azok, akik nem teszik ezt. Ez a kis szertartás jelzésként szolgál az agyunk számára, amely elindítja az „alvás” programot.

6. Hogy aludjunk el gyorsan? Szigorúan be kell tartani a rendet

Nem csak a gyermekeknek érdemes ugyan abban az időben lefeküdni aludni. Ha pontosan a rendnek megfelelően fekszik le és kel fel, beállítja a „belső óráját”. A teste megtanulja érezni a fáradságot minden éjszaka – úgy fog elaludni, mint egy újszülött kisbaba, és reggel élénknek és erővel teltnek fogja magát érezni.

7. A házi kedvenceknek semmi keresnivalójuk a hálószobában

Lehet, hogy macskája vagy kutyája hihetetlenül aranyos, de akkor sem szabad a hálószobában tartani. Téves úgy gondolni, hogy egy alvó macska Önt is alvásra fogja ösztönözni. A tudósok kiderítették, hogy azok az emberek, akik hálószobájában bent van házi kedvencük, éjjel legalább egyszer felkelnek.

8. Ne aludjon hétvégenként

Ha problémái vannak az álmatlansággal – ne feküdjön le aludni szombat vagy vasárnap délben. Ez a nappali alvás nagyon rosszul hat a „belső órájára”. A fölösleges alvás a hétvégeken álmatlansághoz vezet a munkahét folyamán.

9. Korai vacsora – jó alvás

Vacsorázni este 6 óráig kell, nem pedig 9-ig vagy 10-ig. A késői evés nem csak a fölösleges kilók megjelenéséhez vezet, de az alvását is elveszi. Lehet enni a munkahelyen vagy egy étteremben, otthon pedig az időt a családdal való beszélgetésre kell fordítani. Ez nehéz, de segít Önnek gyorsan elaludni és tovább élni.

10. Válasszon vacsorára olyan termékeket, amelyek segítenek elaludni

Igen, bármennyire is meglepően hangzzon, az ételek befolyásolják az alvásunkat. A tápanyagok, amelyek a termékekben vannak, különböző képpen hathatnak a szervezetünkre. Nem tudja, hogy aludjon el? Akkor egyen halat. Ebben В6 vitamin van, amely átalakítja szervezetünket melatoninná – altató hormonná. Vagy válasszon magas triptofán tartalmú élelmiszereket – görögdió vagy tej. Most már érti, hogy miért javasolnak néha az orvosok egy pohár meleg tejet, mint álmatlanság elleni szert?

11. Lehet szundítani egyet nappal, de nem később esti 5 óránál

Ha nappali annyira akar aludni, akkor szundíthat egyet. De ne feledje, hogy fel kell kelnie este 5 óráig. Akkor este nagyon gyorsan eljut  Morpheus királyságába.

12. Vegyen megfelelő függönyöket

Egy jó függöny nem szabad, hogy áteressze a halószobájába a fényt az utcáról. Éjszaka úgy is sötét van? Megfeledkezik az utcai lámpákról, amelyek az ablakokba világítanak, az autókról és a Holdról. Vegyen magának vastag függönyt, amelyik nem ereszti át a fényt, és javítani fog az alvásán. Mellesleg a zajszintet is csökkenti.

13. Csak délig szabad kávét inni

Még ha Ön egy mohó kávéimádó is, és egy napig sem tud meglenni egy csésze forró és illatos ital nélkül, csak reggelente engedjen a szokásának. Maximum egy-két csészét elfogyaszthat még délig. De nem később. A koffein körül-belül 6 órán keresztül ürül ki a szervezetből. Mindezen idő alatt élénkítő hatást gyakorol. Ezért mondjon le a kávéról ebéd után és este, és éjszaka aludjon.

14. Legyen “pacsirta”

A tudósok észrevették, hogy a „pacsirták”, azaz azok az emberek, akik az első napsugarakkal kelnek fel, nagyon jól el tudnak aludni. Az „éjszakai baglyoktól” eltérően. Igen, egyáltalán nem egyszerű átállni erre, de az eredmény megéri. A „pacsirták” 75 %-ka pontosan tudja, hogy lehet gyorsan elaludni.

15. Mondjon le az esti harapnivalókról

Néha az alvás előtt az ember meg akar enni valami finomat. Például, mindössze egy szelet tortát. Ha nem küzdi le ezt a kívánságát, akkor a vércukor szintje emelkedni fog, az aludni akarása pedig – csökkenni. Úgy tűnik, hogy csak egy kicsit evett, de elaludni már nem tud.

16. Lazuljon el

Egy jó forró fürdő, egy fél óra kellemes ellazító zene becsukott szemekkel, masszázs – mindezek segítenek levenni a stresszt és ellazulni. Nagyon jól hat a forró fürdő.  Testünk felmelegszik, azután pedig fokozatosan lehűl. Ez elősegíti a gyors elalvást és a mély álmot.

17. Szervezze meg az aludni menés folyamatát

Reggelente mindent a grafikon szerint csinálunk – felkelünk, megmosakodunk, megmossuk a fogainkat, megreggelizünk, előkészítjük a ruháinkat, felöltözünk. De hogyan fekszünk le aludni? Ugyan ilyen esti folyamatot kell kiépíteni magunknak –  állítsa össze a kötelező cselekmények listáját és szigorúan tartsa be. Ennek az esti rituálénak az állandó ismételgetése megfelelő parancsot ad az agynak és aktiválja az alvási központokat.

sleep

18. Korlátozza a folyadék bevitelt alvás előtt

A húgyhólyag gyakori hívogatásai még a legmélyebb álmot is megzavarhatják. Igyekezzen alvás előtt kevesebb folyadékot inni. Akkor ritkábban kellesz felállnia az ágyból.

19. Semmi munka este  9 után

Partnerei meg fogják érteni ,ha nem fog válaszolni az emailokra este 21:00 után. És a határidő naplójával sem fog semmi sem történni – a következő nap tervezését is érdemes befejezni este kilencig. Tegye szokásává – kikapcsolni ebben az időben az okostelefont és a számítógépet. Az agya elfáradt, valószínűtlen, hogy megtalálja este a megoldásokat a fontos problémákra. Azonban, ha jól kialussza magát és élénken kezdi az új munkanapot – bármilyen feladatot meg fog tudni oldani.

20. Tanulja meg levenni a stresszt

A tudósok azt mondják, hogy az álmatlanság fő oka – a stressz. Vagy megtanulja legyőzni ezt az állapotot, vagy az előbb vagy utóbb legyőzi Önt. Valakinek segít az akvárium trópusi halakkal, a lobogó kandalló, vagy a masszázs. Mások az erőedzéseket vagy akár a boxmeccseket ajánlják. Őseink nem szenvedtek a stressztől – kezükbe vettek egy botot vagy egy baltát és megszüntették a forrását. Természetesen, mi nem állíthatunk baltát főnökünk fejébe, de a gőzt akkor is ki kell engedni. Jó lesz bármi  – egy számítógépes játéktól kezdve a paintballig.

Hogyan aludjunk el a repülőben, ha hosszú repülés áll előttünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük