Egy stílusos férfi 12 elve

 1. Miért nem szabad begombolni az öltöny alsó gombját?

Általában nem gombolják be az öltöny alsó gombját – ezt a hagyományt, a legenda szerint VIII Henrik angol király kezdte el, aki abbahagyta az alsó gomb begombolását azután, hogy meglehetősen meghízott.

Egy másik verzió szerint, a pólójátékosok hozták divatba azt, hogy nem gombolják be az alsó gombot: nem tetszett nekik, hogy a begombolt zakó hullámokba gyűlik össze.

 1. Miért nevet mindenki a piros mokaszin cipőn?

Piros mokaszinok – ismert, nagyon ordító tárgya a ruhásszekrénynek, amely hibátlanul csak korlátozott számú dologgal kombinálható: a toszkán tájjal, a piros Ferrarival, és a világos, bokáig feltűrt olasz farmerrel, amelyet ajánlatosan őrületesen áron sikerült megvásárolni.

 1. Ki mondta, hogy nem szabad felemelni a póló gallérját?

Arról van szó, hogy a gallért egyetlen feltétel szerint szabad csak felemelni – hogy megvédjük magunkat az égető nap sugaraitól, minden egyéb esetben pedig a póló felemelt gallérja –  megfelel az éjszaka felvett napvédő szemüvegnek.

 1. Milyen színű lábbelit kell felvenni a világos szürke kosztümhöz?

Sötét árnyalatok, de nem szürkések (a megjelenés monoton lesz). Kiválóan néz ki a szürke kosztümmel a sötét-barna, bordó vagy fekete színű cipő. Tartóztassa magát a sötétkék lábbelivel való kísérletektől.

 1. Milyen hosszúnak kell lennie a nyakkendőnek?

A klasszikus szabályt azt mondja ki, hogy a nyakkendő az övcsat közepéig kell, hogy érjen. A modern olasz variációban, néha hosszabb nyakkendőket is hordanak – azért, mert az olaszok szeretik nagy csomóba kötni a nyakkendőt.

 1. Mikor helytálló csokornyakkendőt hordani?

Amikor a meghívóban blacktie dress code van megadva. Amikor esküvőre megy  (a sajátjára vagy a barátjáéra).

 1. A hawaii ingek valóban bűncselekmény a stílus ellen?

Persze, a hawaii ing nem minősül bűncselekménynek a  stílus ellen, de ez nem vonja vissza azt a tényt, hogy a választása közben könnyű elkövetni hatalmas hibát, túlságosan szavad, vagy túlságosan szűk inget választva. Vásároljon beszűkítettet, de ne testhez simuló hawaii inget, amelynek válla kicsit kisebb, mint az Öné, a bekapcsolt gallér pedig összehúzza a nyakat.

 1. Hogyan értsük meg, hogy a kosztüm nem jól áll?

Kosztümöt mérve fel, figyeljenek oda a következőkre:

1. Vállak.  A kosztüm vállainak  egybe kell esniük az önével, és semmilyen esetben sem lehetnek nagyobbak.

2. Mellkas. Az öltönynek úgy kell begombolódnia, hogy a mellkas, és a begombolt öltöny közzé beférjen a tenyér.

3. Derék. A nadrágnak feszesen kell állnia a derékon, egyszóval, ha kicsit szabad, akkor egy szabó segíteni tud Önnek.

4. Az öltöny hossza. Engedje le a kezeit és próbálja meg az ujjai végeivel elérni az öltöny végét. Ha sikerül – a hossz megfelel Önnek.

5. A nadrág hossza. Az optimális hosszúságú nadrágnak feküdnie kell a cipőn, emellett alig látható hajtást képezve.

 1. Kombinálni lehet-e a barna kiegészítőket a fekete lábbelivel?

Kombinálni a feketét és a barnát egy megjelenésben nem olyan egyszerű dolog. Ne feledjék, hogy az öv és a cipő egy színű kell, hogy legyen (ebben általában a stílus szakértők egyet értenek).

 1. Szabad-e kabát alatt kapucnis melegítőt hordani, kirakva a kapucnit kívülre?

Érthető, hogy a emlegítők a legjobban a párkadzsekivel néznek ki, de kabáttal is lehet hordani, főként, ha a kabát  kigombolva marad, a kapucni pedig kivűlre kerül. Megengedhetetlen egy másik dolog – betűrni a kapucnit a kabát alá. Vagy kapucnis felsőket hordani szőrmés ruhadarabok alatt– melegkabát vagy bunda alatt.

 1. Miért van sebkendő az öltöny zsebében,ha nem használják

A választ hihetetlenül egyszerű: a szépség kedvéért. A dekoratív kiegészítőt csak egy esetben lehet használni: ha Ön mellett elsírja magát egy hölgy.

 1. Miért nevezik így a smokingot? Ez kapcsolatban áll a dohányzással?

A smoking története egyenes kapcsolatban áll a dohányzással: a bársonyból vagy selyemből varrt hosszú öltönyök Európában a XVII században jelentek meg az egzotikus dohánnyal együtt, és rendeltetésük kizárólag gyakorlati volt – megvédeni a ruházatot a hamutól és a dohányfüsttől. Mellesleg, a smoking belső zsebei hagyományosan a  szivarok tárolására van rendeltetve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük