Egy igazi cowboy – hogyan nyűgözd le

A lő igazi barátja és segédje volt az embernek az ősidőktől fogva. És a lovaglás gyógyhatására az ember szervezetére  még az antik idők orvosai  figyeltek fel.  Hippokratész és Galenus  ógörög tudósok úgy vélték, hogy a lovaglás (mint mondjuk a futás, vagy a séta) яnagyon jó gimnasztika, amely tökéletesen erősíti az ember testét.

A korszerű hippoterápia (hippoterápia – lovakkal történő kezelés, ha pedig széleskörűbban – gyógyhatású lovaglás) még a múlt század 50-es éveibe nyúlik vissza — amikor a különböző országok orvosai (Anglia, Franciaország, Németország és Kanada) elkezdték a lovakat használni a krónikus betegek kezeléséhez. A  hippoterápia  egyik megalkotójának a dán Liz Gartelt tartják, aki maga is  kerekesszékes volt. Ragaszkodott hozzá, hogy a lovaglás minden képpen legyen benne a rehabilitációs kurzusban. És már egy bizonyos idő után ezüstérmet nyert a paralimpiai játékokon.

A gyógyhatású lovaglás első sorban azoknak az embereknek hasznos, akik végtag sérülésekkel rendelkeznek, izomsorvadásban szenvednek, a lábak részleges és teljes bénulásában, agybénulásban, valamint azoknak, akiknél gerinc elgörbülés és testtartási rendellenesség figyelhető meg. Abszolút ellenjavasolt az hippoterápiához  valamilyen krónikus betegség súlyosbodása, nyílt lábszárfekély. A lovaglás, mint általánosan erősítő gyakorlat  alkalmazásra kerül a vegetatív-és érrendszeri dystonia esetében és  azoknak a betegeknek a rehabilitációjában, akik akik súlyos tüdő- és szívbetegségeket vészeltek át. Nagybritanniában peig  (a lovaglás történelmi hagyományainak országában) a hippoterápiát még a pszichiátriában is alkalmazzák.  És nem csak a neurotikus zavarok kezelésére, hanem demencia, skizofrénia  esetében is, valamint az alkoholizmus és kábítószer függés kezelésére is. A betegekkel orvos, pszichológus és hippoterapeuta dolgozik. Ennek a kezelésnek az eredményei gyakran egyszerűen varázslatosak. A betegek, főként a gyermekek,  gyorsan válnak jó lovasokká, az orvosok pedig megjegyzik a betegségek  visszafejlődését.

A hippoterápia gyógyhatásának két aspektusa van: fizikai és pszichológiai. A lovaglás  — természetesen nagyon jó fizikai gyakorlat, mely közben edződnek a különböző izomcsoprtok.  Javul a mozgás koordinációja, fejlődik az ízületmobilitás, javul a testtartás. A jelen terápia pszichológiai hatása pedig a következő:  a beteg egyszerűen megfeledkezik a betegségéről és rokkantságáról, amikor lovagol. Emellett az ember magabiztosabbá válik, hiszen egy erős  állat engedelmeskedik neki. És természetesen, a szoros kapcsolat a lóval javítja a hangulatot és, mint azt a médiumok állítják, — az energetikát.

Ha Ön sohasem lovagolt — minden képpen próbálja ki, és hihetetlenül nagy pozitív energia feltöltést fog kapni!

A lovaglás javítja a  vérnyomást és emeli a szervezet tónusát .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük