Egy fantasztikus pszichológus 25 tanácsa arról, hogyan lehet felnevelni egy boldog gyermeket

A japán Maszaru Ibuka —sokoldalú és agyon tehetséges ember. Komoly üzletember és a Sony alapítója, mélyen foglalkozott a gyermek pszichológiával és létrehozott egy egyedi módszert  a gyermekek korai fejlődéséhez – « Három éves kor után már késő ».

Mindig kihangsúlyozta, hogy egy gyermeket fejleszteni nem azért kell, hogy zsenit csináljunk belőle. «A korai fejlődés fő célja — a boldog gyermekek nevelése. A gyermeknek jó zenét adnak hallgatni és idegen nyelvre tanítják, de nem azért, hogy nyelvészt vagy zenészt neveljenek belőle.  Lényeg – kifejleszteni a gyermekben  a korlátlan lehetőségeit, hogy több öröm legyen az életében és a világban», — írja ő.

Bemutatjuk Maszaru Ibuka fő tanácsait a nevelést illetően a „Három éves kor után már késő” című könyvből. A maga idejében novátoriak voltak, napjainkban pedig normává váltak a szerető és gondoskodó szülők számára.

egy fantasztikus pszichologus tanacsa arrol hogyan lehet felnevelni egy boldog gyermeketMaszaru Ibuka fő tanácsai

 1. A kisgyermekkortól fogva övezzék körbe a gyermeket az emberiség legjobb sikereivel. Hallgassanak klasszikus zenét, mutassák meg neki a művészeti remkeműveket, olvassanak szépirodalmat.
 2. Gyakrabban vegyék fel a kezükbe a gyermeket.A taktális kommunikáció fontos szerepet játszik a gyermek szellemi fejlődésében.
 3. Ne beszéljenek gyerekesen. Beszéljenek a gyermekkel felnőtt nyelven a születésétől fogva.
 4. Foglalkozzanak a gyermekkel minden nap. Hiszen mindössze egy foglalkozás naponta fantasztikus eredményekhez vezet.
 5. Ne veszekedjenek a gyermek előtt. Gyermeke nagyon finoman érzi a negatívumokat és az aggodalmakat.
 6. Engedje meg a gyermeknek, hogy az ágyában aludjon. A közös alvás fejlesztő hatással van a gyermekre.
 7. Ösztönözze a gyermeket arra, hogy beszélgessen más gyermekekkel. Ez tökéletesen serkenti a gyermek elméjét, versenygési vágyát, igyekezetét, hogy első legyen.
 8. Ne tiltsa meg a gyermeknek, hogy kiálljon az érdekei mellett és akár vitatkozzon is. A viták fejlesztik a kommunikációs készséget.
 9. Ne korlátozza a gyermeket.Minden, amit a gyermek a kezével csinál, fejleszti az intellektusát és a művészeti képességeit.
 10. Dicsérje és büntesse óvatosan. Dicsérje, főként a fiúkat, de ritkán büntesse.
 11. Ne erőltesse a gyermekre a maga «jóját» és «rosszát». Hagyja, hogy a gyermek maga szerezzen élettapasztalatot az Ön segítségével és idővel maga fogja ez megkülönböztetni.
 12. Keltse fel a gyermek érdeklődését valami iránt és támogassa. Hozza létre ehhez a kellő feltételeket.
 13. Ismételje meg az átvett anyagokat. Ez megformázza a helyes sémát a gyermek agyában.
 14. Egy gyermeknek nem csak anyára, de apára is szüksége van. Nem lehetnek semmilyen korlátozások az édesapával való kommunikációban.
 15. Ne tartsa butának a gyermek fantáziákat. A képesség álmodozni és fantáziálni megformázza a gyermek művészeti potenciálját.
 16. Ne viselkedjen úgy a gyermekével, mint a tulajdonával. Ez nem így van. Emellett ez lehet az oka annak, hogy a gyermek nem fog hinni a saját erejében.
 17. Fejlessze a gyermek tapintásérzékeit. Adjon a gyermeknek különböző anyagokból készült tárgyakat— puhákat és keményeket, nehezeket és könnyűeket, simákat és egyenletleneket.
 18. Ne vegyen meg mindent a gyermeknek, mait kér.A túl sok játék elvonja a gyermek figyelmét és a jövőben nehéz lesz tanulnia.
 19. Ajánljon fel a gyermeknek részékből álló játékokat.A gyermek nagyon nagy örömet kap attól, hogy maga tudott összerakni valamit. A kész játékok korában ez nagyon nagy ritkaság.
 20. Fejlessze a gyermek apró motorikáját— ragaszgatással, aplikációval, kivágásokkal és figurák összerakásával. Mint ismeretes, «a gyermek esze — az ujjai végén van».
 21. Sétáljon gyalogosan a gyermekkel. A járás nagyon hasznos, hiszen a járás közben működésbe lép a test 400 izma a 639-ből.
 22. Amikor egy gyermek foglalkozik valamivel, ne tulajdonítson nagy jelentőségt az eredményeknek. Hiszen az ő számára a folyamat a fontos, nem pedig az eredmény. Csinálja addig, amíg érdekes ez neki.
 23. Ne erőszakolja a gyermek akaratát. Arra kényszerítve, hogy valamit az akarata ellenére tegyen, megdönti a hitét önmagában.
 24. Ösztönözni kell a gyermek nem megszokott gondolkozásának megjelenését. A standartok standart ember nevelnek.
 25. Mielőtt nevelnénk a gyermeket, először a szülőket kell nevelni,azaz Saját magunkat.

És végezetül Maszaru Ibuka még egy nagyszerű idézet:

«A legjobb nevelés a gyermek számára — az anyai szeretet. A legfontosabb foglalkozás a szülők számára — a gyermek nevelése. Ha ezzel nem értenek egyet, akkor minek akartak gyermeket?».

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük