Csak az enyém – azoknak a dolgoknak a listája, amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani

Doktor Uitni Bou, bőrgyógyász New Yorkból és Philip Tierno, a New York University School of Medicine mikrobiológia professzora felsorolták azokat a személyes dolgokat, amelyeket soha sem szabad megosztani senkivel, saját (és más) egészsége érdekében.
1. Kemény szappan

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani e  Minden egyes használat után a mikróbák és a mikroorganizmusok a bőréről egy bizonyos ideig a szappan felületén élnek, ezeknek a mikroorganizmusoknak egy része veszélytelen lehet az Ön számára, de patológiákat válthat ki másoknál. A szappan darab – közel sem olyan sikeres mikróba gyilkos (a többség nem antebakteriális), mint például a szesztartalmú folyadékok.

Még rosszabb, amikor egy szappan darab úszkál egy kisebb nedvességfürdőben. A folyadék lehetővé teszi a baktériumok, gombák és vírusok számára, hogy szépen szaporodjanak.

A legnagyobb kockázatok közül az orvosok ebben az esetben a norovirus és a Staphylococcus aureus (CA-MRSA) baktériumokat jegyzik meg, amelyek komoly  betegségeket okoznak.

A szakértők egyet értenek azzal, hogy családi körben használni ugyan azt a szappan darabot sokkal kevésbé veszélyes, mivel testik már  «akklimatizálódtak» a család valamennyi tagjának bakteriális flórájához.

2. Törölköző

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniHa a törölközőnek kellemetlen szaga van — azt jelenti, hogy benne jól szaporodnak a baktériumok, a gombák és a penész. A törölköző – kiváló környezet a fejlődésükhöz,  főként, ha állandón egy nedves helyiségben lógnak, vagy ami még rosszabb, nem érkeznek teljesen megszáradni.

A törölközőkről el lehet kapni olyan baktériumokat, amelyek bőrfertőzéseket, pattanásokat és akár kötőhártya-gyulladást is okoznak. A törölközők emellett szintén lehetnek ugyan annak a Staphylococcus aureus (CA-MRSA) baktériumnak a hordozói is. A fentieken kívül az orvosok azt tanácsolják, hogy mossuk ki a törölközőket körülbelül minden 4-ik használat után.

3. Szivacs

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniFigyelembe véve, hogy a szivacs gyakran nem érkezik teljesen kiszáradni – ez egy csodálatos környezet azoknak a baktériumoknak a szaporodásához, amelyek a törölközőkben is megvannak. Ezért ügyelni kell a szivacsra – szárítsa ki és ne ossza meg senkivel.

4. Borotválkozási kellékek

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani  «Amikor Ön borotválkozik, a borotvában felhalmozódnak a baktériumokkal összekeveredett elhalt bőrsejtek. Ennek megfelelően, minél több ember használja a borotvát, annál nagyobb a kockázata a fertzősnek. Eközben az káros baktériumok az egyik embernél nem válthatnak ki semmit, a másiknál pedig – a betegség okává válhatnak.  Ezen kívül a borotválkozás előirányozza a mikrovágások lehetőségét, a borotva olyan betegségek hordozójává válhat, mint a hepatitis vagy HIV» — mondja doktor Bou.

5. Körömolló

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniA körömolló gombás fertőzéseket hordozhat, ezért meg kell munkálni szesszel minden egyes használat után, vagy csak a személyeset használja.

6. Szemöldök csipesz

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniHa csak a kiálló szálak kihúzására használja a csipeszt, – akkor eléggé veszélytelen dolog elvenni valakijét, mondja a doktor. De, ha mondjuk jócskán dolgozni akar az arcával, például, kipiszkálni a benőtt szálakat, akkor a csipesz azonnal olyan betegségek hordozójává válik, amelyek a véren keresztül terjednek: többek között ugyan az a hepatitis vagy HIV.  «ez egy nagyon ritka, de teljesen lehetséges oka a megfertőződésnek », — mondja doktor Bou. Ideális esetben pedig a csipeszt meg kell munkálni szeszben/alkoholban minden egyes használat előtt.

7. Bármilyen krémek üvegben

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani  «Minden egyes alkalommal, amikor valaki bemélyíti az ujjait a krémbe, benne hagyja a baktériumait, amelyek átadódhatnak egy következő embernek, akik a krémet használja. Az ilyen baktériumok között lehetnek  elméletileg a Staphylococcus és Streptococcus baktériumok, amelyeket sokan hordoznak magukon jelentősebb kár nélkül, de amelyek károsak lehetnek mások számára — folliculitist okozhatnak (szőrtüszőgyulladást) és pattanásokat válthatnak ki» — mondja doktor Bou.

8. Trimmer

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniDoktor Bou véleménye szerint, ha nem végezzük el a trimmer fertőtlenítését, mint ahogy ezt kötelesek a fodrászatokban végezni, akkor szintén a szőrtüszőgyulladást és a pattanásokat kiváltó baktériumok hordozójává válhat.

9. Izzadásgátlók

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniSok dezodor pusztítja el  a szagot előhívő baktériumokat, és a dezodorok ezen típusa eléggé védett.  De egyes dezodor típusok (főként azok, amelyeken az a felirat van, hogy «organic») — egyszerűen maszkolják a szagot egy másikkal, amely kellemesebb és meghagyják a baktériumoknak a lehetőséget a szaporodásra és a a létezésre közvetlenül magán a dezodoron.

10. Ajakbalzsam

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani  Doktor Bou figyelmeztet: «Az ajkakban nagyon sok a felülethez közel elhelyezkedő  vérér van. És a baktériumok a sejtmembránon keresztül bejuthatnak a véráramba. Például, a herpesz vírust el lehet kapni akár egy idegen rúzson keresztül is –  még, ha az embernek, akinek az ajakbalzsamát használja, nincsenek is látható jelei a betegségnek».

 

11. Habkő /sarok reszelő

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniAz ilyen kövek tele vannak idegen elhalt sejtekkel és tartalmazhatnak gombás pórusokat  és akár a papillomavírus baktériumait is, amely mondjuk  válthat ki. «Mellesleg, ezek a kövek — az első oka a szemölcsök elterjedésének a családtagok között » — osztja meg doktor Bou.

12. Fogkefe

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani«Még akkor is, ha megmosta a fogkefét a használat után, rajta továbbra is szaporodni fognak a mikroflórájának baktériumai – az Ön számára ezek a baktériumok ártalmatlanok, de másnál különböző betegségeket válthatnak ki –  egy banális megfázást, norovirust vagy streptococcust» — mondja professzor Tierno.

13. Fülbevaló

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani  A fülbevalók a véren keresztül terjedő betegségek hordozói lehetnek: közte hepatitis és HIV. Ezért, minden esetre, mielőtt használná valaki fülbevalóját  — munkálja meg szesszel.

14. Papucs  

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztani«A papucs is nagyon személyes tárgy, amelyen könnyen élnek a gombái, de jobb nem tenni kockára szervezetének ellenállóképességét az idegen gombákhoz és baktériumokhoz. A kockázat nő, amikor a papucs rendszeresen nedves környezetben van. A papucs szolgálhat a lábgomba hordozójaként, vagy például a molluscum vírus hordozójaként — ez váltja ki a pattanásokra hasonlító bőrtüneteket» — mesél doktor Bou.

15. Fülhallgató

csak az enyem azoknak a dolgoknak a listaja amelyeket nem szabad senkivel sem megosztaniA fülhallgató is alkalmas környezet a személyes baktériumok szaporodásához. «A tudományos kutatások azt mutatták, hogy a fülhallgatókban számos baktérium marad meg a fülből és fülzsírból. Ezekből sokkal több lesz, ha Ön fülhallgatóban sportolt – a meleg környezet, a pótlólagos nedvesség elősegíti a  staphylococcus és streptococcus szaporodását» — osztja meg doktor Bou .

Mellesleg, ezért adnak a repülőkben egyszer használatos fülhallgatókat. Ha nagyon nagy szüksége van rá, hogy felvegye valakinek a fülhallgatóját, akkor előtte munkálja meg alkoholos oldatban. Hogyan érkezzünk mindent  – olvasd itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük