Benjamin Franklin sikerének 5 pontja

Hogyan osszuk fel effektíven az időnket? Hogyan érjük el az erkölcsi tökéletességet és a sikert? Ezekre a kérdésekre a válaszokat ismerte Benjamin Franklin, akinek öt fontos pontját ma megosztjuk Önökkel.

Ő tudta, hogy mennyire fontos az önszerveződés és a fegyelem, és ennek köszönhetően sok mindenben sikere volt. Saját példáján megmutatta, hogy az ember képes önállóan kidolgozni azokat a szokásokat ,amelyek segítenek neki a jelentős sikerek elérésében.

Íme néhány legértékesebb óra, amelyet elsajátíthatunk Benjamin Franklin életéből. Ezek mindannyiunk számára hasznosak lesznek.

Az idő — a legszűkösebb erőforrás

benjamin franklin sikerenek pontja

Az elveszett időt nem lehet visszahozni. Franklin nagyon jól tudta, hogy mennyire fontos az idő. Mindannyiunknak különböző készségeink, tehetségeink és lehetőségeink vannak. De közben mindannyiunknak ugyan annyi ideje van – napi 24 óra. S nem az a fontos, hogy mennyi időnk van. Hanem az, hogy mennyire hatékonyan osztjuk el. Az idő – a legszűköseb forrásunk, és meg kell tanulnunk racionálisan használni.

Szereted az életet? Akkor ne vesztegesd az időt; mert az idő — egy anyag, amelyből az élet áll.

Amikor az emberek tudatosítják, hogy kevés idejük van, elkezdik értékelni és racionálisan használni – a legfontosabb célok eléréséhez.

Tizenhárom erény

Benjamin Franklin  mindig gondolt arra, hogy milyen ember akar lenni. Végtére is, meg tudta formálni a pontos célt: ő „erkölcsi tökéletesség” akart lenni. Ez a gondolat 20 évesen rögződött meg Benjamin fejében. Ahhoz, hogy elérje a célját, elkészítette a 13 erény listáját.

 1. Önmegtartóztatás. Egyél, de ne jóllakottságig, igyál, de ne lerészegedésig.
 2. Hallgatagság. Csak azt mond, ami hasznot hozhat neked vagy másnak; kerüld az üres beszédeket.
 3. Rend iránti szeretet. Legyen minden egyes tárgyadnak saját helye; legyen minden egyes dolgodnak saját ideje.
 4. Döntőképesség. Döntsd el megcsinálni azt, amit kell; azt pedig, amit eldöntöttél, hajtsd is végre.
 5. Takarékosság. Csak azokat a kiadásokat engedd meg magadnak, amelyek hasznot hoznak másoknak vagy neked; semmit se pazarolj el csak úgy.
 6. Munkaszeretet. Ne vesztegesd az időt; mindig légy elfoglalt valami hasznossal; mondj le minden nem kötlező ügyet.
 7. Őszinteség. Ne folyamodj csaláshoz: gondolataid legyenek ártatlanok és igazságosak; ha pedig beszél, akkor legyenek ilyenek a szavaid is.
 8. Igazságosság. Soha ne bántsd meg az embereket, rosszat csinálva nekik vagy nem téve jót.
 9. Mérsékeltség. Kerüld a végleteket; ne tarts haragot a neked tett rosszért, még akkor sem, ha azt gondolod, hogy megérdemli.
 10. Tisztaság. Ne engedd meg, hogy akár apró piszok is legyen rajtad, a ruhádon vagy a házadban.
 11. Nyugalom. Ne aggódj az apróságok miatt, a kis vagy elkerülhetetlen események miatt.
 12. Erkölcsi tisztaság. Ritkán engedj a bujaságnak, kizárólag az egészség vagy az utódnemzés érdekében; ne engedd meg, hogy gyengeséghez vezessen, vagy megfosszon a lelki nyugalomtól vagy esetleg beárnyékolja a jó hírnevedet vagy még valamit.
 13. Szelídség.Kövesd Jézus és Szókratész példáját.

Egy lenyűgöző lista, nem de? De ő nem állt meg ezen.

Kidolgozott egy rendszert, amely segített neki az erényeket a mindennapos élete részévé tenni. Az alapja egy 13 hetes terv volt, amely segített neki arra összpontosítani, ami jelen pillanatban volt fontos.

Mivel ennek a nagy embernek a fő célja azt volt, hogy megszokottá tegye ezeket az erényeket, úgy döntött, hogy mindegyik számára kiszab egy hetet. És csak ezen idő elteltével lépett át a következőhöz.

Ahhoz, hogy koncentrált maradjon, Benjamin Franklin bevezetett egy 13 oldalas naplót — minden erényre egy oldalt. Minden egyes oldalt úgy vonalazott fel, hogy hét oszlop jöjjön ki (a hét hét napja). Ezt követően csinált 13 vízszintes vonalat.

Tudta, hogy nem fogja tudni elsajátítani mind a 13 erényt egyszerre. Ezért úgy döntött, hogy mindegyiknek szentel egy hetet. Franklin  úgy vélte,, hogy ha egy vonásra fog főkuszálni, akkor az hamar a szokásává válik. Ezt követően tervezte az átlépést a  következőhöz, és így tovább, amíg nem fogja elsajátítani mindet.

Így dolgozni tudott magán, tökéletesedett és nap mint nap egyre kevesebb és kevesebb hibát vétett el, minden egyes évvel jobbá válva.

Tervezze meg minden egyes napját

Nagyon fontos, hogy a kellő időben végezzük a helyes dolgokat. Hogy eleget tudjon ennek tenni, mindig megtervezte a napját.

A napi menetrendnek köszönhetően strukturizálta az ügyeit, és lehetővé tette a számára, hogy arra fektesse a hangsúlyt, ami valóan fontos volt a számára.

Ha Ön megtervezi minden egyes napját, akkor arra fog tudni koncentrálni, ami valóban fontos az Ön számára. És helyes dolgokat fog csinálni a megfelelő időben.

Egy ilyen napirend segíthet Önnek megtervezni az egész napját: Ön biztos lesz benne, hogy semmit sem fog elfelejteni és minden érkezik.

Keljen korán

benjamin franklin sikerenek pontja

Nagyon fontos szervezett embernek lenni.

Senki számára sem titok, hogy ha bemegyünk a munkahelyünkre és előtte nem strukturáljuk a feladatainkat, amelyeket el kell végeznünk, akkor gyorosan elmerülünk az apróságokban, amelyek nap mint nap a vállunkra szakadnak.

Idegeskedni fogunk és ugrálni a különböző feladatok között, nem tudva, hogy mit részesítsünk előnyben. Hasonló módban élve nap mint nap, megfeledkezünk arról, hogy mi az, ami valójában fontos és ennek következményeként azt csináljuk, amit nem kell. Ha nem teszünk intézkedéseket, hogy megszabaduljunk a szervezetlenségünktől, akkor hamarosan napokat, heteket, hónapokat és akár éveket fogunk tölteni előrelépés nélkül.

Annak, aki későn kell fel, egész nap szaladgálnia kell, hogy az éjszakáig alig-alig érkezzen elintézni minden dolgát.

Franklin minden nap reggel 5 órakor kelt fel ahhoz, hogy meghatározza a terveit az egész napra. Minden reggel feltette magának ugyan azt a kérdést: „Mit kell megcsinálnom ma?”.

Felkelt, megreggelizett, megtervezte a napját és reggel 8-kor már készen állt elkezdeni a dolgai intézését.

Ennek a szokásnak köszönhetően Franklinnak 3 órás előnye volt a többiekkel szemben. Az, amivel Ön foglalkozik attól a pillanattól fogva, hogy felkelt addig a pillanatig, amíg elkezd dolgozni, nagy jelentőséggel bír. Ettől akár az egész napja és annak a sikere is függhet.

Mi jót csináltam a nap folyamán?

benjamin franklin sikerenek pontja

Korán feküdni le és korán kelni fel  — hát ez teszi az embert egészségessé, gazdaggá és okossá.

A nap vége — az az idő, amikor Ön képes értékelni mindent, amit a nap folyamán csinált. Ön észre veheti az előrelépéseit és megdicsérheti magát a sikerekért, vagy éppen ellenkezőleg, megértheti, hogy Önnek még jócskán dolgoznia kell, hogy elérje a kitűzött célját.

Benjamin Franklin minden este megkérdezte magától: «Mi jót csináltam a nap folyamán?». Ez volt a fontos lépés a céljához vezető útján, amely, mint azt már megértettük, az erkölcsi tökéletesség elérésében nyilvánult meg.

A sikert valóban el lehet érni!

Benjamin Franklin élete— élénk példa arra, hogy Ön képes elérni azt, amire vágyik, ha állandóan és céltudatosan fog rá törekedni. Ez az ember képes volt megváltoztatni a saját és számos más ember életét is.

Az Ön számára mi a legnehezebb a saját maga tökéletesítésében?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük