Azoknak a férfiaknak, akik le akarnak fogyni, hasznos enni edzés után

A brit tudósok nemrég végeztek egy érdekes és eredményes kísérletet, amelynek a célja az volt, hogy megtudják, hogy mikor a legjobb az étkezés a szervezet számára, hogy közben elősegítse az effektív edzéseket. Eredményként kiderült, hogy a nőknek jobb az edzés előtt enni, a férfiaknak pedig – már az edzés végeztével.
Adam Kollinz, ismert táplálkozás szakértő állt a kutatás élére, mivel meg akarta tudni, hogy hogyan és menyire hat az étkezés a gyakorlatokra, amelyeket az emberek a lefogyáshoz végeznek. Vagy az étkezés sehogyan sem hat ki az elvégzett gyakorlatokra és a fölös kilóktól való megszabadulás ütemére.

A kísérletben 30 ember vett részt, akiket 2 csoportra osztottak  (13 férfi és 17 nő). Ezek az emberek korábban soha nem sportoltak rendszeresen vagy egyáltalán nem nehezítették meg az életüket fizikai megterhelésekkel.

A kutatás egy hónapig tartott. Ez idő alatt az önkéntesek különböző sportokkal foglalkoztak stabilan heti háromszor a hét folyamán. A foglalkozások előtt és után a csoportok speciális italokat fogyasztottak. Az első csoport olyan italokat fogyasztott, amelyek szénhidrátokatat tartalmaztak, a második pedig –  kalória szegény italokat.

A kutatás előtt és után a tudósok rögzítették a test méreteket, a cukor mennyiségét a vérben és a résztvevők testsúlyát. Az elvégzett kísérlet eredménye azt mutatta, hogy a nők az edzések alatt több kalóriát égettek el, mint a férfiak.

Emellett, az is rögzítésre került, hogy azok a nők, akik az edzések előtt szénhidrátos italokat fogyasztottak egy hónap alatt 22%-kal csökkentették a fölös súlyukat. Ez a mutató magasabb, mint azoknál a résztvevőknél, akik kalória szegény italokat ittak.

A férfiaknál a helyzet ellenkező volt. Azok, akik az edzés végén ittak szénhidrátos italokat 8%-kal több  súlyt vesztettek, mint azok az önkéntesek, akik a sportolás előtt tették ezt.
A tudósok azt javasolják azoknak a férfiaknak, akik le akarnak fogyni, hogy egyenek az edzések után, a szebbeik nemnek pedig – hogy az edzőterem látogatása előtt tegyék ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük