Az istenek eledele – diófélék – hogy, mivel, mennyit

Megszoktuk, hogy szkeptikusan állunk hozzá a diófélékhez magas kalóriatartalmuk és nagy zsírtartalmuk miatt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak diót, sokkal karcsúbb alakkal rendelkeznek  és megfelelő védelmük van számos betegség ellen (a szívbetegségektől kezdve a mellrákig). Bizonyított, hogy néhány dió naponta képes meghosszabbítani az életet. Ma a tíz legegészségesebb dióról fogunk beszélni, amelyeket nem csak, hogy lehet, hanem tartalékolni kell.

1.Pekán

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit e

Finom és egzotikus diófajta, amely, mint kiderült, még nagyon egészséges is. A napi norma 30 grammot tesz ki, ebben  3 gramm rost és több mint  19 vitamin és ásvány van, közte A és E vitamin, kálcium és cink. A harapnivaló kalória tartalma – kicsit kevesebb mint  200 kalória. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján  a pekán a 20 legjobb erős antioxidáns termék között szerepel. Segíti a szív- és érrendszert. Valamint elengedhetetlen forrása az olajsavnak, amely elnyomja a mellrákot kiváltó gént.

2.Pisztácia

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit e

Ez az aprócska kis diócska, amely nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon jó B6 vitamin, réz és mangán forrás. A kutatás azt mutatta, hogy a pisztácia elősegíti a szív- és érrendszer munkájának normalizálását, a súly szabályozását és az élet meghosszabbítását is.

3.Mogyoró

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit e

Mogyoró  — univerzális kiegészítő számos ételhez, főként a desszertekhez. Körülbelül 180 kalória  30 grammban. A mogyoró 3 gramm rostot tartalmaz, a szervezet számára szükséges rezet, magnéziumot, tiamint és E-vitamint. Úgy mint más diók is, a mogyoró védi a szivet. A kutatások azt mutatták, hogy az olyan diéta, amelynek menüjében szerepel a mogyoró, csökkenti a „káros” koleszterin, trigliceridek és az összkoleszterin szintet. A mogyoró emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

4.Mandula

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit

A mandula (160 kalória  30 grammban) körülbelül  6 gramm fehérjét és 4 gramm rostot tartalmaz – többet mint más diófélék. Nagyon jó E vitamin, réz és magnézium forrás. A kálcium tartalom is magas a mandulában  — 75 mg 30-grammos adagban. A mandulát még a cukorbetegség megelőzésére is használják. A kutatások azt mutatták, hogy a mandula fogyasztás segít javítani a inzulin érzékenységet a cukorbetegségi állapot előtt álló embereknél.

5. Kesudió

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit

A kesudió kalóriatartalma ugyan olyan mint a manduláé. 30 gramm 4 gramm fehérjét és nagy mennyiségű telítetlen zsírt tartalmaz. A kesudió – kiváló forrása a tápláló anyagoknak, olyanoknak mint a réz, magnézium, vas. Valójában a kesudió – nem diófajta, hanem mag, amelyet a kesu termékeiből szereznek be.

6. Macadamia

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit

A macadamia arról híres, hogy gyakran alkalmazzák a desszertek elkészítéséhez és értékelik íztulajdonságait. Egy adagban körülbelül 200 kalória van. A dió gazdag telítetlen zsírokban, tiamint és mangánt tartalmaz. A kutatások azt mutatták, hogy a macadamia hatékony a szívbetegségek ellen. A macadamia csökkenti az isémiás betegségek fejlődésének kockázatát az emelt szintű koleszterinnel rendelkező embereknél.

7. Brazil dió

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit

Brazil dió — erős antioxidáns, rákellenes tulajdonságokkal bír, nagy szerepet tölt be az immunrendszer fenntartásában. A brazil dió – a réz, foszfor és magnézium forrása.. Ez a dió elegendő zsírt tartalmaz egy adagban g(19 г) és telített zsírt  (4 g).

8.Görög dió

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit

A görög dió a „szupertermékek” listájába tartozik. A legtöbb  alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, nagyon fontos omega-3 zsíros savakat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és jótékony hatással van a szív munkájára. A görög dió 4 gramm fehérjét tartalmaz és 2 gramm rostot egy adagra, valamint magnéziumot és foszfort.  A kutatások azt mutatták, hogy a görög dió segít szabályozni a testsúlyt, segít a cukorbetegségben és csökkenti egyes rákfajták kockázatát.

9.Földimogyoró

az istenek eledele diofelek hogy mivel mennyit e

Függetlenül az elnevezésétől, a földimogyoró – nem dióféle. A hüvelyesek családjába tartozik és a föld alatt terem. A földimogyoró körülbelül 7 gramm fehérjét tartalmaz egy adagra.  A magnézium tartalom a földimgyoróban eléggé magas ahhoz, hogy harcba szálljon a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A kutatások azt mutatták, hogy azok, akik magnéziumban gazdag termékeket fogyasztottak, kevésbé voltak kitéve a szélütés kockázatának. Emellett tartalmaz fitoszterolokat, olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a koleszterin szintet.

10.Fenyőmag

ui fcb

Az aprócska kis diófélék specifikus ízűkkel számos ország lakosainak megtetszettek. A termék eléggé kalóriadús — 673 kalória  100 gramm dióban. A dió gazdag B vitamin komplexumban, elősegíti az idegrendszer munkájának normalizálását, stimulálja az ember helyes fejlődését és növését. A diófélék segítenek neked megőrizni az egészséget  hosszú évekre .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük