Az egészséges étkezés francia szabályai: gondolkozz, hogyan főzöl

Igen-igen, hiszen temagad is érted: nem csak az fontos, hogy mit eszel,  hanem az is, hogy hogyan készíted. A franciák egy kicsit többet tudnak az ételekről, mint mások – most megtudjuk tőlük, hogy milyen étel-megmunkálási módszereket érdemes csak ritka esetekben alkalmazni.

Az egészséges táplálkozás finomságaiGrillezés  

A felső kéreg, amely a termékeken alakul ki a tűzzel való érintkezés során, rosszul emésztődik meg, ha pedig megfeketedett, azaz megégett, el kell távolítani, mivel a hamuban konceragén benzpirének találhatóak. A benzpirének szintje alacsonyabb lesz, ha: soványhúst használunk; ha a hús nem sokáig készül; ha az elkészítés  úgy történik, hogy a zsír nem folyik bele. Még, ha tisztított, jó minőségű szenet is használunk, a zsíros hús elkészítésekor a horizontális barbekjun 4–12 mg/kg benziperén gyülemlik fel. Vertikális barbekju esetében nem több, mint 1–3 mg/kg. A tűzzel való közvetlen kontaktus esetében 30 – 100 mg/kg benziperén gyülemlik fel a hús típusától függetlenül (virsli, bárányhús, marhahús).

Az egészséges táplálkozás finomságai. Nyárs

A felmelegítési forrást megfelelő távolságon kell tartani a terméktől, ahhoz, hogy megelőzzük a zsír égését. A tűz elhelyezkedhet a készülő étel fölött vagy mellett.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Sütő

Nem érdemes túlságosan felmelegíteni a sütőt, ügyeljen arra, hogy ne jelenjen meg égett zsírszag. Jobb elektromos sütőt használni. A benne történő elkészítés nem szabad, hogy túlságosan hosszú legyen. A konvekciós üzemmóddal felszerelt sütők  általában nem melegszenek fel nagyon és ezért javasolhatva lehetnek az ételek hatékony és jó minőségű elkészítéséhez minimális hőmérsékleten, Ezekben a sütőkben a termékek egyenletesen sülnek és  körül-belül kétszer gyorsabban,  mint egy átlagos sütőben. Az alumínium fólia lehetővé teszi a párolt ételek elkészítését  és megőrizni a termékeket a sütőben történő elkészítés során. Azonban a termékek, amelyek oxidálódnak az alumíniummal veszélyesek lehetnek az egészség számára, főként, ha túlságosan gyakran használunk fóliát.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Olajsütő

Ezt a módszert érdemes minél ritkábban használni, maximum hetente egyszer, nem gyakrabban. Az olajsütő – zsír, amelyet forrásig van felmelegítve. Ebben az esetben az elkészítési hőmérséklet nagyon magas lehet. A «forró pontokban», ahol találkoznak a hőáramlások, a hőmérséklet jelentősen nő, ami a zsírok felbomlásához vezethet és az akronelin* és szabad zsírsavak felszabaduláshoz.  Az olajsütőben lévő olajat nem javasolt hét-nyolc alkalomnál többször használni, mivel gyorsan oxidálódik (barna árnyalatúvá válik).

* Akroelin — egy szálló kék folyadék fojtogató hatással, amely irritálja a szem, az orr és a torok nyálkahártyáját. A glicerin felbomlásának eredményeként alakul ki 200°C fog fölött. Az akronelin a könnygázok összetételébe tartozik.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Serpenyő

Az átlagos serpenyő használatakor zsírt kell használni. Igyekezzen minél kevesebbet használni belőle. Távolítsa el a zsírt a kész étel  fogyasztása előtt. Ügyeljen rá, hogy a serpenyő ne égjen.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Főzés

  1. A hideg víz felforralása.Nem a legszerencsésebb főzési módszer, mivel minden vitamin és ásványi só kikerül a vízbe. Csak akkor alkalmas, ha magát azt a folyadékot is fogyasztani akarja, amelyben a termékek főttek.
  2. A termékeket beöntik forró vízzel.A forró vízzel történő gyors kontaktus egy fólia megjelenéséhez vezet a fehérjék koagulációja miatt, ami zavar az oldódó elemek bejutásának. Eközben a vitaminok felbomlanak.
  3. Redukció a vízben. Ez a termékek forró vízben történő elkészítése, amikor a vizet nem távolítják el, hanem maga elpárolog lassacskán. Ilyen módszerrel készítik például, a potofét, a francia konyha klasszikus ételét. A vitaminok eközben felbomlanak.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Párolás

Ez kis mennyiségű vízzel történő ételkészítés, amely forr a fedő alatt, hogy megakadályozza a folyadék  elpárolgását. A vitaminok felbomlanak, a megemésztésük csökken, főként azokban az ételekben, amelyek túlságosan hosszas elkészítésnek voltak kitéve.

Az egészséges táplálkozás finomságai. Gyorsfőző

Ha a főzési hőmérséklet meghaladja a °C-t, a vitaminok felbomlanak. Az ételek elkészítésének sebessége a gyorsfőzőben azzal magyarázható, hogy nyomás alatt a hőmérséklet gyorsan 105°C fölé szökik. Nagyon jelentősen megváltoztatja a termékek színét, ízét és illatát, valamint a legellenállóképesebb vitaminokat (C és B). A modern gyorsfőzők fel vannak szerelve speciális „szabályozóval”, amely lehetővé teszi a nyomás csökkentését, időmérő vagy vészjelző segítségével, amelyet akár magunkkal is lehet hordani.

Melyik ételmegmunkáló módszert használod a leggyakrabban?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük