Tökéletes test intenzív megterhelések nélkül

Az ugróköteles gyakorlatokat végezhetjük bemelegítésként vagy fő edzésként is. Végrehajtva ezeket, nő az állóképesség, csökken a sérülések kockázata és javulnak a futásu eredmények is. Használva az ugrókötelet, erősíteni lehet az izmokat intenzív megterhelések nélkül az ízületekre.

A jelen gyakorlat fajta előnyei

  1. Javul az általános fizikai forma. Az ugróköteles edzéseket gyakran használják a teniszezők, a futók, a focisták és a boxolók.
  2. Kidolgozódik az ügyesség és javul a mozgás koordináció.
  3. Erősödnek és szebbekké válnak a lábszár izmok.
  4. Nő a lépések gyakorisága és a sebesség.
  5. Elégnek a fölös kalóriák.Az ugróköteles ugrások 10 perc folyamán (nem kevesebb mint 120 ugrás 60 másodperc alatt) egyenértékű egy félórás kocogással.
  6. Javítani lehet a sportmutatókon intenzív megterhelések nélkül.
  7. A gyakorlatokat szinte bármilyen környezetben lehet végezni.

giphyA tudomány képviselői az USA-ban végezték egy kutatást, hogy kiderítsék, hogyan hatnak az ugróköteles edzések a szívre és az erekre. Az önkéntesek az erősebbik nem fiatal emberei voltak (92 fő). Őket 2 csoportra osztották, amelyek egyike minden nap félórás futást végzett, a másik –   10 percig ugrókötelezett. 1,5 hónap után minden résztvevő teszten ment át a fizikai felkészültség szintjének felmérésre a szív és erek funkcionalitásának figyelembe vételével. Eredményként minden önkéntes adatai hasonlók voltak.

A jelen kérdés további tanulmányozása azt mutatta, hogy javul a szív és az erek munkája azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen edzenek ugrókötéllel. Még egy kísérletben az derült ki, hogy azok a nők, akik a jelen edzési fajtát részesítették előnyben naponta 5 percenként egy hónap folyamán, növelni tudták a teljesítményüket és normalizálták a pulzusszámukat.

Mivel kezdjük?

Ha ügy döntött. Hogy elsajátítja az ugrókötelezést, először bemelegítésként használja a fő edzés előtt. Az optimális bemelegítési idő – 5 – 10 мperc. Amikor észreveszi az állóképesség növekedését, az időt fél órára lehet növelni. Emellett, különböző ugrási variációkat lehet alkalmazni: keresztezéssel, a lábak váltakozásával, stb.

Program a kezőknek

giphyEz a program egyszerű, de eközben hatékony is. A következő gyakorlatokból áll:

1) 10 átlagos ugrás mindkét lábon;

2) 10 ugrás először az egyik lábon, azután ugyan ennyi a másikon;

3) 20 ugrás a lábak váltakozásával;

4) Egy nekifutásban 50 ugrás van. 3 – 5 nekifutást lehet végezni.

Gyakorlatok a haladóknak

1) Előre tervezze el a nekifutások számát. Ugráljon 3 percet és 1 percet pihenjen.

2) Végezzen el 10 ugrást és tartson egy rövid szünetet, majd végezzen 20 ugrást és tartson szünetet. Ilyen tempóban növelje a gyakorlatok számát és  jusson el a 100-hoz. Ezt követően minden nekifutásnál csökkentse  10-el.

3) Az intenzív és gyorsasági ugrások 20 másodperc, majd tíz másodperces pihenés. Ilyen tempóban kell elvégezni 10 nekifutást.

4)Először végezzen burpeet, aztán az ugrókötélen 50 ugrást. Minden nekifutásban csináljon kevesebb  burpeet, de eközben végezzen 50 ugrást.

5) Váltakoztassa az ugrásokat az ugrókötélen, a gugolásokat és a fekvőtámaszokat egy fél percen át.

Ennyi lennének lényegében az ugróköteles edzés sajátosságai. Nincs semmi összetett, a hatás pedig fog sokáig váratni magára. Végezze a gyakorlatok bármilyen kényelmes időben, és észre fogja venni, miként javul az állóképessége és a fizikai formája.

Ugrókötél – a feszes test záloga. Még néhány fantasztikus  szépség lifehack bloggunkban neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük