Álmatlan éjszaka? Reggel olyan friss leszel, mint még soha!

Könnyű megtalálni az okot egy álmatlan éjszakára: sok munka, váratlan összejövetel a barátokkal, hangos szomszédok, kedvenc sorozatunk új évada. Legyen bármiként is, a reggeli munkába menetelt még senki sem vonta vissza, ezért érdemes elraktározni az emlékezetünkben, hogyan őrizzük meg az élénkségünket a következő nap folyamán.

 1. Ne halogassa felkelést

A fragmentált alvás és az ébresztőóra halogatása „még öt percre” nem fogja kipihenté és frissé tenni Önt. Ezt aktuális bármelyik reggelre, mivel a szervezet elkezd készülni a felkelésre, az alvás gyors fázisba lép át, az agyba pedig dofamin kerül be, amely ellenséget ad a felkeléshez. Amikor elszundikál, megzavarja az agyat, amely ismét elkezd készülni, hogy mély alvásba lépjen. Ennek eredményeként Ön csak még fáradtabbnak és idegesebbnek érzi magát, és az akaraterőt is, ami napjainkban nagyon óvni kell, arra a párnával és a takaróval vívott haszontalan harcra fordítja.

2. Legyen óvatos a kávéval

A második kísértés, amellyel szembe kerül az ember egy álmatlan éjszaka után – azonnal meginni egy liter erős kávét. És már a napi koffein norma – 400 mg (körülbelül 4 csésze kávé), érdmes szem előtt tartani, hogy az élénkítő hatású ital fejfájást, gyakori szívverést, vagy akár pánik rohamot is kiválhat Önnél. Hogy ne okozzon kárt az egészségének, próbáljon meg meginni egy csészével reggel 10-11 körül, és egy másikkal ebédidőben, délután pedig térjen át a koffein mentes kávéra vagy zöld teára (ez is élénkít). A koffein emellett eléggé hosszasan jut ki a szervezetből, ezért, ha ma este mégiscsak aludni akar, ne igyon kávét estére.

3. Gondolkozzon pozitívan

Nem szabad alábecsülni a pozitív gondolkodás erejét. Igen, nem aludta ki magát. Nem, ez nem katasztrófa, és nem kell átváltoznia egy melankólikus nyafogóvá. Összpontosítson a minden napi feladatokra, igyekezzen ne gondolni az elrontott pihenésre és hibáztassa magát azokért a hibákért, amelyeket a nap folyamán követ el. Az önostorozás negatív asszociációkhoz vezet, ezek pedig képesek elrontani munkanapjait minden egyes álmatlan éjszaka után a jövőben.

4. A legfontosabb dolgokat reggel végezze

Azt gondolja, hogy estére mégis csak magához jón? Ne áltassa magát: az energia tartalékok lassan, de biztosan csökkenni fognak. Az Ön legjobb ideje  – az első három óra a felkelés után. Igyekezzen beférni ebbe az időbe a fontos szolgálati feladatokkal, a nap többi részét pedig szentelje a rutin dolgokra.

5. Üljön egyenesen

Meglepő, de a büszke testtartás valóban segít megőrizni az élénkséget a nap folyamán. 2012-ben a  tudósok  110 diákot teszteltek le, arra kérve őket, hogy járjanak egy kicsit meggörnyedt vállakkal és leeresztett fejjel. Értékelve állapotukat a kísérlet előtt és után, a pszichológusok azt tapasztalták ,hogy az élénkség és a magabiztosság néhány ponttal csökkent.

6. Tartsa a telefonját a táskájában

Most figyelme gyengébb és szétszórtabb, a telefon pedig egy erőteljes figyelem elvonó tényező, amely elszívja energia maradékait: Önnek úgy tűnik, hogy csak néhány percig lapozgatta az Instagrammot, de valójában egy fél óra telt el. Nem szeretné, ha munkaképessége túlságosan lecsökkenne? Tegye el a telefonját és egy diőre feledkezzen meg a létezéséről.

7. Ne hagyja ki a reggelit

A reggeli erőteljes jelzést küld az agynak arról, hogy ideje felkelni, mivel az ételfogyasztása közvetlen kapcsolatban van belső óránkkal. Minél jobban eszik a nap elején, annál több energiát tud majd megőrizni. Reggelire válasszon fehérjedús ételeket és összetett szénhidrátokat,  azonban a fánkokról, sült burgonyáról és hamburgerről jobb lemondani. A nehéz ételek még inkább elnyomottabbá teszi Önöket, mivel a zsíros ételeknek több energiára van szükségük a felemésztéshez.

8. Sétáljon egyet a napon

A 2012 év egyik kísérletében a mesterséges fényt összekapcsolták a munkaképesség csökkentésével, az álmossággal és a kognitív funkciók csökkentésével. És tényleg, a hideg fényű lámpák az irodákban arra késztetnek, hogy elveszítsük az időérzékünket és bosszantanak is. De minél többet van az utcán napfényes időben, annál gyöngébbé válik az álmatlan éjszaka hatása. Mondjon ezért köszönetet a D vitaminnak, amely az ultraibolya sugarak hatása alatt termelődik, stabilizálja a vércukor szintet és normalizálja a hangulatot.

9. Mozogjon egy kicsit

Egy könnyű nyújtás jobban megküzd a fáradsággal, mint egy ücsörgés a székben – ez le van ellenőrizve az egészséges életmód képviselőinek ezreivel, akik férfiasan látogatják az edzőtermet munka után.  Nem arra szólítunk fel, hogy nehéz dolgokat emelgessenek vagy marafonokat fussanak, de a bemelegítések javítják a vérkeringést, a figyelmet és a hangulatot.

10. Szundítson egyet, ha sikerül

Ha ez fog a munkájába kerülnie, akkor szánjon  10-20 percet az ebédidős sziesztára. Szundítson egyet kocsija hátsó ülésén, a rekamén vagy akár az asztalnál – maga is meg fog róla győződni, hogy milyen gyorsan fognak javulni kognitív tulajdonságai.  De a szundítással óvatosnak kell lenni, nem haladhatja meg a 30 percet, máskülönben még rosszabbul fogja magát érezni, mint a pihenés előtt. Szintén mondjon le a rövid alvásról a munka után.

One thought on “Álmatlan éjszaka? Reggel olyan friss leszel, mint még soha!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük