A szervezetnek szüksége van  a koleszterinre és még néhány meglepő tény 

1. Szervezetünknek szüksége van koleszterinre

«A koleszterin fontos szervezetünk valamennyi sejtjének funkcionálásához» – mondja Prediman K.Shah, medical doctor és az Oppenheimer kutatóközpont igazgatója, amely ateroszklerózis tanulmányozásával foglalkozik a Szívgyógyászati  Intézményben Los Angelesben.

A koleszterin beletartozik testünk valamennyi sejtjének összetételébe, ezért teljesen megszabadulni ettől az anyagtól – rossz döntés. Szervezetünk maga termeli a koleszterint, ahogy a károsnak minősülő termékekből (gyorséttermi ételek, zsíros hús), úgy a hasznosakból is.

2. Nem minden magas koleszterin szinttel rendelkező ember szenved szívbetegségekben

A szív- és érrendszer megbetegedéseit nem a magas koleszterin szint okozza, hanem ennek az anyagnak a felgyülemlése az erekben. Egyes emberek magas koleszterin szinttel a vérükben teljesen egészségesek és nem is sejtik, hogy  a koleszterin norma jelentősen túl van lépve náluk.

A koleszterin szint  – ez csak egy azon tényezők közül, amelyek szív- és érrendszer megbetegedéseket váltanak ki. Nagyon sok függ a génjeinktől. Ha rokonai hasonló betegségekben szenvedtek., akkor Önnek is érdemes kivizsgáltatnia magát egy orvosnál és ügyelni a koleszterin szintjére a vérében.

A koleszterin norma mutató különbözik az embereknél. Egyes északi népek, például a csukcsok és az eszkimók csak zsíros ételeket fogyasztanak és nagyon jól megbirkóznak a hatalmas koleszterin mennyiséggel a vérükben.

3. A korral nő a koleszterin mennyisége a vérben, főként a nőknél

Általában  a férfiak koleszterin szintje  a vérben magasabb, mint a nőké. De 60 éves korra a helyzet kardinálisan megváltozik. Bár a tudósok még nem tanulmányozták át teljesen ezt a fenomént, a koleszterin szint emelkedését a nőknél az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével hozzák kapcsolatba.

Ezért a 60 év – kritikus kor. Még, ha nem is tapasztal semmilyen negatív tünetet, akkor is érdemes rendszeresen kivizsgáltatnia magát egy orvosnál. És ne feledkezzen meg a mozgási aktivitásról. Nem muszáj futni, de legalább a hosszas séták minden képpen benne kell, hogy legyenek minden napos rendjében. Hiszen az aktivitást segít lassítani az öregedési folyamatot.

4. Még a «koleszterin mentes» termékek is növelhetik ennek az anyagnak a szintjét a szervezetben

Ne siessen megvásárolni azokat a termékeket, amelyek címkéjére az van írva, hogy “koleszterin mentes”. Ezen természetes zsír helyett a gyártók valami rosszabbat tesznek bele. Telített zsírok, transz-zsírok, tejzsírok – mindezek az anyagokat szervezetünk szintén koleszterinné alakítja át.

Az orvosok azt mondják, hogy ha Ön 2% kalóriát kap a transz-zsírokból, akkor koleszterin szintje azonnal 20%-kal nő. A tej- és telített zsírok kisebb mutatókat adnak, de nem jelentősen.

Ezért az áttérés a margarinra a vaj helyett – nem a legjobb módszer megvédeni magunkat a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

5. A koleszterin szint vizsgálat nem mindig pontos

Megszoktuk, hogy éhgyomorra adunk le vért és más mintákat vizsgálatra. De a minden napos életben ritkán éhezünk. Ezért egy vizsgálat helytelen információt adhat. Ha koleszterin szint mérésre megy – ne utasítsa el az ételeket, de ne is egye magát túl. Egyen úgy, mint mindig, és akkor az adatok maximálisan közel lesznek a valósakhoz.

Sok ember igyekszik csökkenteni a koleszterin szintet, éhgyomorra meg vizsgálatokra, örül a megkapott eredményeknek és visszatér a megszokott menühöz. Eközben ereikben kialakulnak ugyan azok a lemezek, amelyek kiváltják a betegséget.

Ne feledje, hogy a koleszterin szint csökkentése – hosszú folyamat, amely komoly változásokat igényel az életmódjában. Nem elég egy hétig diétázni, teljesen át kell nézni az étrendjét, növelni kell a fizikai aktivitást és meg kell változtatni az életvitelét.

Igyál több vizet, ez felgyorsítja az anyagcserét és kijuttat minden fölöslegeset a szervezetből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük