A szép test záloga 

Az ülő életmód mozgás és rugalmasság nélkül hagyja a testünket, ennek eredménye pedig a kellemetlen érzés és a fájdalmak lehetnek. A sportolás közben a korlátozott mozgás akadályozhatja a kívánt eredmény elérését,  az izmok túlfeszüléséhez vagy akár sérülésekhez is vezethet. Azt, hogy mennyire hajlékonyak,  meg lehet határozni 5 egyszerű teszt segítségével.

«Cipőfűző» 

Üljön a székre, az egyik lábát húzza ki előre és tegye le a földre. Tartsa lábát egyenesen és próbálja meg elérni és bekötni a cipőfűzőjét. Ha nem sikerül megérinteni a lábujjait, nem hajtva be emellett a térdeit – merev térd alatti ínjai vannak. Ez sok embernél előfordul és általában hát problémák kísérik. A szakemberek azt javasolják, hogy fordítson nagyobb figyelmet a térd alatti ínjai  és az ágyék nyújtására. A mozgás növelését elősegítik a mély gugolások is súlyokkal és a nyújtások a csípő számára.

«Hátrafelé menés» 

A párhuzamos parkolás során vagy hátrafelé tolatva, Ön megfordítja a fejét. Figyeljen oda: ha nem tudja megnézni, hogy mi történik hátul, a dereka mozgása nélkül, akkor valószínűleg merevek a mellizmai, a nyak vagy háta felső izmai.  Gyakrabban végezzen olyan gyakorlatokat, mint  a lapockák összehúzása, az áll és nyak előre-hátra való mozgatása (a feje emellett egyenes marad), nyújtson, amikor  könyökben behajlított kezekkel rátámaszkodik az ajtófélfára és húzza össze a lapockáit, amikor előre hajlik.

«Hátvakarás» 

Tegye a kezét a feje mögé, és próbálja meg megvakarni az ellenkező lapockáját (jobb kezével  – a balt, a ballal  – a jobbat). Most pedig próbálja meg elérni ezeket a pontokat alulról. Tari Romeo szakértő szerint gyakran előfordul, hogy  kevésbé mozgékony az ember domináló oldala, ahol az izmok jobban ki vannak fejlődve. Azt javasolja, hogy végezzen nyújtásokat a mellkasi izmok számára, hengeres gyakorlatokat a  hát felső része és a vállak számára.

«A falhoz» 

Próbálja meg, hogy egyenesen oda tud-e álni a falhoz, egyidejűleg odanyomulni a tarkójával, a vállával, a  derekával és a farkcsontjával. Ha a fején kívül minden odaért, akkor rossz hírünk van: valószínű, hogy  mellizom merevsége van és gyenge a háta a számítógép előtti hosszas ülésektől, mondja Zsaklin Brenner edző. Azt javasolja, hogy rendszeresen végezze ezt a gyakorlatot, s eközben mozgassa a falon mindkét egyenesen tartott kezét – úgy, mintha angyalt csinálna a hóban. A szakértő emellett azt is javasolja, hogy dolgozzon a hátizmai erősítésén is.

«Letérdelés» 

Térdeljen le az egyik térdére, a másik lábát pedig tegye maga elé. Térdét hajtsa maximálisan előre, nem véve el a lábfejét a földtől. Ha a sarka elkezd felemelkedni, vagy elkezd kifordulni belülre vagy kivűlre, hagyja abba a mozgást. A nehézségek az adott tesz végrehajtása közben arról tanúskodnak, hogy lábszárizom merevsége van és rosszul mozog a bokája.

Emlékeztetjük, hogy a tudósok figyelmeztetnek arra, hogy még a  rendszeres sportolás sem tud megvédeni minket attól a kártól, amelyet az ülő életmód okoz. Mellesleg, a világtársaságok többsége meghonosítják irodáikban az álló munka opciót a transzformer asztalok mellett.

Ha úgy döntöttél, hogy elkezdesz foglalkozni a testeddel, vedd figyelembe azokat a momentumokat amelyek е amelyek árthatnak a sportolás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük