A nők és az alkohol: 3 tény a kapcsolatukról

A nők teljesen másként viselkednek az alkohollal, mint a férfiak. Hogyan és miért történik ez – a nemek közötti szakadékról szóló  tudományos tények soros válogatásában megtudhatják.

  1. Fogadás

Másként isznak, s erre van néhány példánk. A nők biológiai szinten kevesebb élvezetet kapnak az alkoholtól, mint a férfiak: egy kutatás kertén belül a tudósok kiderítették, hogy a férfiaknál az alkohol hatása alatt több dofamin termelődik. Ez váltja ki az élvezet érzését, és éppen ezért fordulhat elő, hogy a férfiak kétszer gyakrabban válnak alkoholistákká , mint a nők.

A továbbiakban, a kísérlet során a tudósok azt is bebizonyították, hogy az alkohol nem teszi annyira nyitottakká és ársaságkedvelőkké a nőket (legyen szó akár egy teljesen női társaságról), mint amilyenekké a férfiak válnak egy-két adag után. Emellett, a statisztika szerint, a házas nők gyakrabban és többet kezdenek el inni (példát vesznek a férjükről), a férfiak pedig éppen ellenkezőleg, a házasságkötés után kevesebbet isznak (kevesebbet találkoznak a barátaikkal).  Tehát, mintha minden hasonló lenne náluk, de nem úgy, mint náluk.

  1. Feldolgozás

A női szervezetben az alkohol másként metabolizálódik. Az első különbség az, hogy az egyforma súlyú férfi és nőpi testben különböző mennyiségű víz van: mi, férfiak, „vizesebbek” vagyunk. Ily módon, a női szervezetbe bekerült alkohol nagy koncentrációhoz vezet a vérben  (ezért fordul elő, hogy  egy 60-kilogrammos nő gyorsabban lerészegedik, mint egy 60-kilogrammos férfi).

A második fontos különbség — az, hogy a női szervezet gyorsabban juttatja ki az alkoholt a vérből. Ez azzal magyarázható, hogy a máj mérete a testhez viszonyítva a nőknél nagyobb, mint a férfiaknál. Ennek megfelelően, az alkoholt felbontó szerv objektívan hatékonyabban működik náluk.

  1. Következmények

A tudósok által összegyűjtött adatok azt a következtetést engedik levonni, hogy: az összehasonlítható mennyiségű alkohol fogyasztása erősebben hat a nők szervezetére, mint a férfiakéra.  Az italozással provokált májbetegségek hamarabb fordulnak elő náluk; hamarabb halnak meg alkohol hepatitiszben vagy  cirrhosisben. Jobban ki vannak téve az agy károsodásának, amit a túlzott alkoholfogyasztás vált ki. A mérsékelt vagy gyakori italozás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát náluk.

Az italozgató nők gyakrabban válnak  szexuális erőszak áldozataivá. Ritkábban ülnek részeg állapotban volánhoz, de, ha mégis megteszik, akkor  a statisztika szerint nagyobb a kockázata, hogy balesetben hunynak el (a férfi sofőrökkel összehasonlítva, ugyan annyi alkohollal a vérükben). Egyetlen öröm: egészében véve a nők sokkal ritkábban és kevesebbet isznak, mint a férfiak.

Mi tegyél, ha barátnőd szeret meginni? 

 

One thought on “A nők és az alkohol: 3 tény a kapcsolatukról”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük