A kompromisszum paradoxa: miért megy tönkre egy kapcsolat

Amikor problémák lépnek fel egy kapcsolatban, megszoktuk, hogy elkezdünk kompromisszumokat keresni. De vajon mindig hatásos ez a módszer? Ez a cikk arról szól, miért mennek időnként tönkre az erős kapcsolatok a kompromisszumok miatt.

Nekem mindig is tetszett egy példázat a kapcsolatokról.

Hiszen állandóan veszekszünkNem tudunk együtt lenni, igaz?
És te szereted a meggyet?
Igen.
És te kiköpöd a magokat amikor eszed?
Hát persze.
Így van az életben is Megtanulod kiköpni a magokat és egyidejűleg szeretni a meggyet.

A kapcsolatért a párban dolgozni kell  

a kompromisszum paradoxa miert megy tonkre egy kapcsolat

Sokan gyakran a kapcsolatokat azon kötelezettségek nélkül fogják fel, amelyek hozzá tartoznak. Figyelmet akarnak kapni, szeretetet és gyöngédséget, de, amikor krízis helyzet lép fel, inkább félre vonulnak, ahelyett, hogy megoldanák a problémát.

2010-ben doktor James McNulty, az egyik legismertebb szakember a családi pszichológia terén, befejezett egy kutatást, amely a problémák a kapcsolatra történő hatásának volt szentelve.

McNulty,  tíz éven át tanulmányozott 82 párt abból a szempontból, hogy elégedettek-e a házasságukkal. A kutatás végére a párok két csoportra oszlottak fel.

A konkrét párok kapcsolatai kutatásának eredményei

Az első csoport párjainál nem csak, hogy szinte teljesen hiányoztak a háztartási nézeteltérések, de jelentősen megerősödött a szellemi és érzelmi kapcsolat is az emberek között. A második csoport párjainál a problémák szisztematikus krízissé alakultak át, amely állandóan tudatott magáról, egyes esetekben pedig még váláshoz is vezetett.

Az ilyen különbség az eredményekben a következő kérdésre való válaszban rejlik: «Hogyan oldották meg a kialakult problémákat?»

A párok a második csoportból azt válaszolták: «Amikor veszekedtünk, azonnal próbáltunk kompromisszumot találni, amely mind a kettőnknek jó lett volna». A párok az első csoportból pedig a következő választ adták: «Amikor kialakult egy probléma, igyekeztünk megtalálni az okát és együtt hárítani el azt, hogy többé ne kelljen visszatérni hozzá ».

Következtetések és javaslatok a kapcsolatépítés vonatkozásában

a kompromisszum paradoxa miert megy tonkre egy kapcsolat

Más szavakkal élve, a párok az első csoportból igyekeztek megérteni, hogy mivel nincs megelégedve a partnerük, és közös erővel igyekeztek leküzdeni ezt. Együttműködtek, hogy megoldják a problémát, feláldozva az érdekeiket egymásért.

A második csoportban a párok egyszerűen konstatálták a veszekedés tényét, azután pedig döntést találtak, amely lehetővé tette az elnyomását. Milyen kellemes dolog kimondani: «Kompromisszumot kötöttünk!» . Az egyik oldalról ez azt jelenti, hogy megvan a kiút, amely megfelel mindkét fél számára. A másik oldalról – hogy senki sem szándékozik megváltoztatni a meggyőződéseit és érdekeit. Sajnos, a hosszú távú kapcsolatokat nem lehet ilyen feltételekre építeni.

Mindannyian készen állunk keresni a probléma megoldását, amely a kapcsolatban merül fel, de nem mindig állunk készen áldozatot hozni azért, hogy megvalósítsuk ezt a készen létet.

2016-ban  McNulty  elvégzett egy kutatást, amelyben 135 fiatal pár töltött ki űrlapokat, ahol feltüntették a standartjaikat a házasságban és megosztották azt a párjukkal. Eredményként kiderült, hogy azoknál a pároknál, ahol mindkét fél készen állt állandóan magasabbra emelni a lécet a kapcsolatban, dolgozva rajta, a kölcsönös tisztelet és a szerelem csak növekedett és erősödött.

Ez az egyszerű eredmény még egyszer bizonyítja: ahhoz, hogy egy kapcsolat ne menjen tönkre, nem csak el kell ismerni a problémát és megbékélni vele. Sokkal fontosabb állandóan emelni a standartokat és közösen dönteni el, hogy hogyan legyen tovább. Hogy ezt elérjük, nem szabad félni elmondani, hogy mit szeretne megváltoztatni, és legyen mindig kész meghallgatni a párját.

Végezetül

Safarli Elchin azerbajdzsáni író azt mondta:

Csak egyetlen olyan okot ismerek, amely tönkre tesz egy kapcsolatot, és ez egyáltalán nincs kapcsolatban a pecséttel a személyigazolványban. Célozgatás, Minden ezzel kezdődik.

Működjön együtt és legyen őszinte.

Sok sikert!

Milyen gyakran köt kompromisszumokat a partnerével?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük