A kezdők alapvető hibái az edzőteremben

Sokan, amikor először érkeznek el az edzőterembe, azonnal nekilátnak az erőteljes edzéseknek. Bízva a gyors eredményben, a kezdők számos hibát követnek el sok okból: egyeseknek túlságosan nagy az önbizalma, mások egyszerűen félnek tanácsot kérni, stb. Néha pedig a hibák siralmas következményekhez vezethetnek. A kisebb rándulásokkal és gyulladásokkal kezdve, komoly sérülésekkel végezve. Bloggunk figyelmükbe ajánlja azokat a fő hibákat, amelyeket a kezdők vétnek el az edzőtermekben.

Gyors eredményre várnak

Legyen készen arra, hogy első eredményei korántsem hamar fognak megjelenni. Az első látogatások után a szervezet mindössze lekezd belépni az általános tónusba, az elején a tűróképesség fog nőni. Az erőmutatók vagy a kinézet csak egy-két hónapos erőteljes edzés után fog megmutatkozni. Ilyen helyzetben a kezdő sportolók gyakran követnek el két nagy hibát: elkeserednek, elkezdenek maximális erővel dolgozni. Mind a két hibát pszichológiai tényező váltja ki: a kívánság, hogy mihamarabbi eredményt lássanak, de nem kapva ezt meg, elérkezik az elkeseredés. Egyesek abbahagyják a sportolást, úgy nem is merülve el benne valójában, mások pedig olyan állapotba juttatják magukat, hogy a foglalkozások csak kárt okoznak a számukra.

A leghelyesebb az edzéseek elején az lesz, ha felkészítjük magunkat arra, hogy perspektívára dolgozzunk, nem számítva pillanatnyi sikerekre rövid időn belül. A türelem- gyümölcsöt terem, s ez a sikeres mutatók záloga a jövőben.

Állandó túlfeszülés

Megérkezve  az edzőterembe, a látogatók oroszlánrésze számos ambíciót visz magával. Mindenki az eredmény gondolatát tartja a fejében, amelyet el akar érni. És minden erejével azon igyekszik, hogy mihamarabb elérje azt, maximálisan erőlködve. Ez – hiba. Nincs szükség rá, hogy az első pillanatoktól fogva maximálisan dolgozzunk, főként, ha nem vagyunk előzetesen felkészülve. Ezektől az edzésektől csak problémák lesznek. Nem elég, hogy az edzés utáni nap fájdalmakkal fog kezdődni, a következő edzés akár több nappal is elmaradhat. Ezzel Ön  megzavarja a saját rendjét, és még jobban lelassítja a folyamatot. Emellett, sérülést is szerezhet, túlzásokba esve az első edézseken.

A legjobb döntés az lesz, ha kidobja a fejéből a népszerű kifejezéseket, mondjuk mint a «leküzdeni a fájdalmat», «az utolsó leheletig stb., legalább az első időre. Természetesen, sportolva, egyszerűen kénytelenek vagyunk átlépni magunkon, hogy  elérjük a tökéletességet, de ez nem vonatkozik azokra az emberekre, akik csak kezdik az útjukat a fizikai megterhelések terén. Az elején nem érdemes rekordokat dönteni, az első edzéseknek könnyű kielégítetlenség érzését kell, hogy adják.

Szégyellőség

Nagy probléma a kezdők számára — a szgyellőség. Sokan félnek odalépni az edzőgépekhez, hogy ne nézzenek ki nevetségesen mikor azon igyekeznek, hogy megpróbálják elvégezni az egyik vagy másik gyakorlatot egy vérbeli sportoló után. A probléma ismét pszichológiai szinten van. Senki sem akar gyengének vagy hozzá nem értőnek tűnni.

Ebben a helyzetben pontosan érteni kell, hogy senki sem volt profi az elején. Mindenki leküzdötte a gyöngeség küszöbét. Nem szabad szégyellni a hozzá nem értettséget vagy gyengeséget, hiszen Ön azzal a céllal érkezett, hogy jobb legyen. Ez a fő gondolat, amelynek irányítani kell Önt.

Stratégia hiány

Nincs sok értelme annak ,hogy pontosan kitűzött cél nélkül menjünk edzeni. Ha nem látja a kívánt eredményt, amelyet el szeretne érni, az edzések nem fogják meghozni a várt sikereket. Pontosan értenie kell, hogy miért döntött úgy, hogy edzőterembe fog járni. Növelni akarja az erejét, szép alakra vágyik vagy új trükköket akar megtanulni – valami minden képpen a célja kell, hogy legyen.

Ez azért fontos, mert minden sikerhez más-más hozzáállásra van szükség. És ha szétszakad a gyakorlatok között, akkor nem fog sikert elérni, nem fogja megkapni a megfelelő mutatókat egyetlen szférában sem. Mielőtt elkezdene valamilyen sporttal foglalkozni, válassza ki a kellő gyakorlatokat és az edzési programot.

Rossz pihenés

Mindenkinek tudatosítania kell, hogy a hatékony edzések záloga – a helyes pihenés. A szervezetnek szüksége van időre ahhoz, hogy helyreálljon, és megfelelő menyiségű idő kell ehhez. Nincs értelme csak úgy túlterheli a szervezetet, az egyetlen, amit ennek eredményeként kap – fáradság és a fizikai forma romlása. Nem kevésbé jelentős az edzéseknél az étkezés. Nem kapva meg a tápláló anyagokat és a megfelelő mennyiségű vitaminokat, a szervezet idővel elkezd  visszafejlődni. És nem számít, hogy mennyire edzett, a mutatók legjobb esetben a helyükön maradnak. A pihenés főként a kezdők számára fontos. A felkészületlen szervezet az első időben erős stresszállapotban lesz, amelyből az elején nehezebb lesz kijutni, mint amikor már megfelelő edzési tapasztalattal rendelkezik.

A legjobb az elején nagy figyelmet fordítani a pihenésre. Ügyeljen a napirendjére, igyekezzen kialudni magát. Felelősségteljesen álljon hozzá az étkezéshez is: a helyreálláshoz nagy mennyiségű fehérjére van szükség, a vitaminok teljes sorára; ne terhelje túl a szervezetét összetett szénhidrátokkal. Igyekezzen  feltölteni az edzéseken elvesztett folyadékot, a legjobb az átlagos víz lesz. Ne igyekezzen túlszárnyalni magát, hiszen töltsön bármennyi időt is az edzőteremben, megfelelő pihenés nélkül értelmetlen sikerre várni.

Higgy magadban! Megkaphatod a tökéletes hasizmot  és álmaid alakját

One thought on “A kezdők alapvető hibái az edzőteremben”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük