A kellemetlen lábszag 4 oka és kiküszöbölésük módjai

Azon kaptad magad, hogy csak akkor húzod ki a lábadat az asztal alól, ha meg akarsz szabadulni a legyektől? — Akkor ez a szöveg neked szól.

Egy órán keresztül szerelgetve össze az új szekrényt a levegőben furcsa szagot éreztél, és hirtelen megértetted, hogy valakinek a lába büdös? Igen, ez kellemetlen, de még rosszabb, amikor ezek a lábak – a tieid. Sok férfi találkozik ezzel a problémával,  de reménykedik, hogy a szag magától el fog tűnni. Ha kinyitod az útmutatót, akkor könnyebb lesz összeszerelni a szekrényt. És a lábakat is lehet mellesleg útmutató szerint kezelni, megértve, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ehhez előkészítettünk egy egyszerű útmutatót a kellemetlen lábszagról és és annak megoldásáról.

1. A szag oka: az izzadság

Az igazat megmondva, ez nem teljesen az izzadság hibája. Amikor a lábad izzad, a meleg és a nedvesség kiváló körülményeket hoz létre a baktériumok fejlődéséhez a lábaidon. De viszont maguk a baktériumok hozzák létre a kellemetlen szagot, táplálkozva az izzadságoddal és a bőr elhalt sejtjeivel.

Megoldásának módja:

A legjobb mód arra, hogy megszabadulj a kellemetlen szagtól, amelynek okozója – az aktív izzadás – rendszeresen válts zoknit. Ha azt szeretnéd, hogy a zokni eltérítse az izzadás egy részét és több nedvességet szívjon fel, válassz pamutot vagy kasmírt. Ne vásárolj olyan zoknit, amely nagy százalékban tartalmaz poliésztert és más szintetikus anyagokat. Ha ez nem vált be, akkor próbáld meg bekenni lábaidat izzadásgátlóval.   Igen, jó lesz az egyszerű, amellyel a hónaljad alatt kened magad. Ha még ez sem segít, akkor vagy hordjál szandált zoknival, vagy pedig térj vissza az első tanácshoz.

2. A szag oka: a lábbeli

Ugyan úgy mint  a zokni, a lábbelidnek sem szabad felhalmoznia a nedvességet és erősen felmelegednie. Hát ezért nem fogja egyetlen podiáter (a láb és a lábfej betegségekkel foglalkozó orvos) sem javasolni neked, hogy minden nap ugyan abban a cipőben járjál.  Természetesen, nem mindenki tudja megengedni magának, hogy állandóan új cipőt vásároljon, főként, ha a munka specifikája szigorú lábbelit igényel.

Megoldásának módja:

Ha gyakran jársz ugyan abban a cipőben (te pedig több mint valószínű, hogy így is teszel), minden képen mosd a lábadat reggel és este,  és hagyd pihenni a lábaidat  hétvégeken. Járjál minél többet mezítlább, ha ez lehetséges.

3. A szag oka: stressz

Valójában, ezt az okot az izzadáshoz lehetett volna sorolni: amikor idegeskedel, akkor izzadsz, és minden a már ismert séma szerint történik. De a következő sajátosságok vannak itt: az ember izzadsága, akinek a szervezete igyekszik lehűteni magát, és annak az embernek az izzadsága, aki ingerült – különböző összetevőkből áll.  Az  «ideges» izzadságot más verejtékmirigyek termelik, és ez sokkal büdösebb, mint az átlagos.

Megoldásának módja:

Ha érzed, hogy feszült napod lesz, minden képen vigyél magaddal egy váltás zoknit és nedves szalvétát, hogy megtörölhesd a lábadat. Ha pedig meg akarsz tanulni nem stresszelni, gyakrabban sportolj, tervezd meg előre a napodat és dolgozz az akaraterődön.  

4. A szag oka: gombás fertőzés

Az egyik legkellemetlenebb ok. A  szörnyű kellemetlenség mellett, a gombák, amelyek a a lábbőrön élősködnek, képesek kellemetlen szagot okozni. Elég gyakran fordul elő, hogy a gomba azokat nyugtalanítja, akik  edzőterembe járnak. Az esetek többségében ennek oka – a fokozott nedvesség az ujjak között a zuhanyzás után.  Ahelyett, hogy alaposan megtörölnénk a lábainkat, azok, akik kellemetlenséget éreznek a fokozott nedvesség miatt, elkezdik kenegetni lábaikat gomba elleni krémekkel, amelyek  fokozzák a nedvességet és tökéletes feltételeket teremtenek a baktériumok számára, és mint ahogyan ez nem furcsa, a gomba számára is.

Megoldásának módja:

Előfordul az is, hogy a klasszikus eszközök nem segítenek megszabadulni a kellemetlen szagtól, amelyet a gombás fertőzések okoznak. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni. Ő valószínű, hogy hatásos szert fog javasolni, amely gyorsan megoldja ezt a  problémát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük