A kaktusz nem várt hasznos tulajdonságai

Sivatag, homok, tornádók és tűk —  ez az ami eszünkbe jut, maikor azt halljuk, hogy kaktusz. Kevesen asszociálják a kaktuszt olyan növénnyel, amelyet fogyasztani lehet. Meglepő, de ez a szúrós zöld izé – az egyik legegészségesebb termék, amelyet érdemes bevonni az étrendbe, mivel gazdag vitaminokban és tápagyagokban. Ma fényt borítunk a kaktusz nem várt hasznos tulajdonságaira, amelyekről nem tudott.

Hihetetlen, de a fügekaktusz (kaktusz fajta) — a fő táplálkozási termék Latin Amerikában, amelyet tojással fogyasztanak és alapanyagként a salátákba. Gazdag fitotápláló anyagokban,  a kaktusz ellátja a szervezetet a szükséges rostokkal, csökkenti a koleszterin és cukorszintet, megelőzve a cukorbetegség kialakulását. Még ha nem is él a Vadnyugaton, ne neveljen otthon kaktuszokat, könnyen megvásárolhatóak a piacokon és a boltokban.

Csökkenti a koleszterin szintet

A kaktusz levelei csökkentik a koleszterin szintet a szervezetben, a Bécsi Egyetemen végzett kutatásnak megfelelően. A kutatók Franciaországban ugyan ezt a  hatást bizonyították be 68 nőn, akik négy hét elteltével észrevették a csökkent szintű koleszterint és triglicerideket a szervezetükben. Emellett a kaktusz rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ellenáll a cukorbetegségnek

A cukorszint emelkedése a vérben egy sor megbetegedéshez vezet, beleértve a cukorbetegséget, az inzultust és a szív- és érendszeri betegségeket. A kaktusz fogyasztása az ételekben segít csökkenti a cukorszintet a vérben azoknál a  betegeknél ,akik elhízásban vagy cukorbetegségben szenvednek. A Bécsi Egyetemen  végzett kutatás azt mutatta, hogy 24 elhízásban nem szenvedő páciensnél, akik kaktusz fogyasztottak,  meg lehetett figyelni  a vércukor szint csökkenését  11 százalékra.

A kaktusz megküzd a rákkal

A fenolos vegyületek antioxidáns tulajdonságokkal, amelyeket a kaktusz tartalmaz, megvédik az egészséges sejteket a sérülésektől a szabad radikálokkal, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedéseket és rákot okoznak. A rákos sejtek növekedése lelassul, negatív hatás nélkül az egészséges sejtekre.

Javítja az emésztést

A kaktusz fogyasztása szintén javítja az emésztéti folyamatot is az ember szervezetében. A növény aktívan küzd a narancsbőr ellen,  eközben növeli a szervezet vízmegtartó képességét, hogy gyorsítsa a bélrendszer működését. Ez az étel gazdag rostokban, csökkenti a kancerogének bejutását és növeli az emésztési aktivitást.

Segít csökkenteni a súlyt

A kaktusz — alacsony kalória tartalmú étel, amely gazdag aminosavakban,  vitaminokban és ásványokban. 17 aminosavat tartalmaz, amelyek közül 8-nak nagy jelentősége van.  A kaktusz biztosítja a megfelelő mennyiségű energiát és mindössze  16 kalóriát tartalmaz 100 grammban.

Megvédi az agysejteket a károsodástól

A kaktusz termései kvercetin-3-metil,  flavonoid vegyületeket tartalmaznak, amelyek erős neuroprotektívek. Ez a neuroprotektív megvédi az idegsejteket az agyban, ezáltal megvédve őket a károsodásoktól.

Megakadályozza a gyulladásos folyamatokat

A kaktusz daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Meg lett figyelve, hogy bioflavonoid kvercetint tartalmaz, amely fájdalom csillapító szerként szolgál gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal.  Emellett rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, enyhíti a duzzadásokat.
A kaktusz különböző módon készíthető el. A legelterjedtebb – a kaktusz megtisztított lapos párnácskáit megsütik tojással. Szintén használni lehet a körtének nevezett kaktusz terméseket is. A kaktusz mindig alaposan meg kell tisztítani, hiszen senki sem akar tűkkel találkozni.

One thought on “A kaktusz nem várt hasznos tulajdonságai”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük