A döntések elfogadásában az embert gyakrabban vezérlik az érzelmek

Sok vélik úgy, hogy a tettek és a döntéshozatalok közben csak a logikus gondolkodást és az eszet használják. Azonban, a tudomány képviselői szerint, az esetek többségében az érzelmek uralmat vesznek az ész fölött.

Kutatók az USA-ból helytállóan állítják, hogy az emocionális állapot döntő tényezőként szolgál a tettek és a döntéshozatalok közben.

Ezeknek az adatoknak a megszerzéséhez a kísérlet szervezői tanulmányozták azoknak az önkénteseknek a pszichológiai állapotát, akik hajlamosak a fokozott érzelmességre. Ennek eredményeként kiderült, hogy a logikus gondolkodástól eltérő patológiai eltérések figyelhetőek meg náluk   amikor átgondolnak és elfogadnak egy bizonyos döntést. Ez a tendencia azzal magyarázható, hogy a kívánságoknak és az igényeknek nagyobb súlya van, mint a helyzet logikus értelmezésének.

Szintén sikerült meghatározni, hogy a logikus meggyőződés valójában – képzeletbeli. Ezt a limbikus agyi rendszer  vezérli, amely az emocionális hangulatért és a tenni vágyásért felel.

Érdemes megjegyezni, hogy a motivációt nevezték meg a kísérlet szervezői a leg kulcsfontosságubb pontnak, amely arra ösztönzi az embereket, hogy lépjenek. Azonban amikor a tenni vágyás közben az ember szükséget érez a természetes szükségleteiben  (álmosság, éhség, fáradság), elkezdhet nem úgy tenni, mint a teljes nyugalom érzése közben. Ugyan ilyen helyzet alakulhat ki, ha különböző külső tényezők gyakorolnak rá nyomást.

One thought on “A döntések elfogadásában az embert gyakrabban vezérlik az érzelmek”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük