7 SZOKÁS AMELYEKTŐL HÍZOL: HOGYAN SZABADULJ MEG TŐLÜK?

Ahhoz, hogy megszabadítsuk testünket a fölösleges rétegektől, egyáltalán nem kell megkétszerezni a megterhelést az edzőteremben. Elegendő egy kicsit megváltoztatni evési szokásaidat.

Teljesen elégedett vagy alakoddal? Nem, te nem vagy kövér. Edőzterembe jársz, úszol. De a tél folyamán valamilyen lerakódások jelentek meg, s barátnőd kedvesen „úszóguminak” nevezi. Bármennyit is erőlködj a súlyokkal, az „úszógumi” megmarad. Egy hónap múlva pedig – szabadság, strand. És most sem nézel ki tökéletesen egy pólóban. Mit lehet tenni? Először is gondolkozz el azon, hogy hogyan fogyasztod az ételeket.
Gondold át egyik legtipikusabb napodat, fog a legkárosabb szokásodat (túlevés hétvégenként? Sör pereccel?), melyektől megszabadulva maximális hatást érhetsz el. Munkálkodj egy héten át ezen, a második héten pedig – adj hozzá még egy ilyen rossz szokást. A próbálkozás, hogy egyszerre több szokástól szabadulj meg – kudarcba fullad. Lentebb felhozunk hat példát arra, hogyan esznek általában a férfiak. Semmi különös, sokan csinálnak így— de innen van az  «úszógumi». Nézd meg, hogy nincsenek-e ebben a listában napi szokásaid, és olvas el az egyszerű tanácsokat, hogy mit is kezdjél ezekkel.

1 SZOKÁS: KIHAGYNI AZ ÉTKEZÉST

Nem ebédelsz — túleszed magad vacsorára. Ne is reménykedj abban, hogy  kibírod. Az akaraterő— az agy funkciója, neki pedig a munkához glükózra van szüksége. Ha kihagyod a meghatározott étkezést, idegrendszeredben egyszerűen nem lesz erő, hogy késben tartson.

Hogyan szabadulj meg ettől: ez nagyon egyszerű. Osztd el a napi kalóriák számát három fő étkezésre – körülbelül 500 kalóránként és két beharapásra 100-200 kalóriánkét. Ha edzőterembe jársz és sok energiát veszítesz — válassz magadnak személyes étkezési programot az edződdel. A fontos – egyél rendszeresen és ne juttasd megad az éhséghez. A korlátozások a túlevéshez vezetnek.

2 SZOKÁS: GYORS EVÉS

A kísérletben amelynek eredményeit az amerikai Journa lof Clinical Endocrinology & Metabolism lapban tették közé, 17 férfi megevett egy hatalmas pohár fagylaltjával. Egyesek 10 percet kaptak erre, mások fél órán keresztül élvezték. Tehát, ha tudományos akarunk fogalmazni, akkor  a hormonok szintje, amelyek jelzéseket küldenek az agynak arról, hogy már ideje abbahagyni az evést, a második csoportban magasabb volt, mint az elsőnél. Egyszerűen fogalmazva,  a második csoport már jóllakott, míg az első repetát kért.

Hogyan szabadulj meg ettől: Egyél lassabban és élvezd az ételek ízét. Tedd félre az újságot. Próbáld meg a jógázók légzési gyakorlatait: lassan lélegezz be, számolj el ötig, azután lélegezz ki, szintén számolva; ismételd meg 3-5 alkalommal az evés előtt. Legalábbis megnyugszol és összpontosítasz az érzéseidre.

3 ÉS 4 SZOKÁS: ENNI A TV ELŐTT, AZUTÁN ELALUDNI

Valójában, ez két káros szokás, és együtt is károsak.  A kutatások alátámasztják, hogy azok az emberek, akik a tv előtt esznek (vagy például olvasnak az asztalnál — elvonják a figyelmüket az ételfogyasztásról), több kalóriát fogyasztanak (majdnem 300 kalóriát egyszerre átlagosan), mint azok, akiknek nincs ilyen nemű szokása. A tv előtt alvás pedig – nem alvás, hanem szundítgatás. Verejtékezve felébredve néhány óra múlva, átmászol az ágyadba, és sokáig fogsz még forgolódni — tehát nem alszod ki magad. Itt vannak neked egy kísérlet eredményei, amelyet Chicagoban végeztek: egészséges józan elméjű férfiak, akik 5,5 órát aludtak, a következő napon 200 kalóriával többet fogyasztottak, mint az ugyan ilyen férfiak, akik 8 órát aludtak. Tehát ne egyél a tv előtt. Ne nézz tv-t éjszakára. Ne nézd a tv csak úgy, egyszerűen kapcsolgatva a csatornákat, — válassz ki egy meghatározott adást vagy filmet, a végén pedig kapcsold ki a tv-t. Inkább sétálj egyet este.

5 SZOKÁS: TÚLENNI A HÉTVÉGÉKEN

Most pedig a patkányokról! Ez alkalommal a tudósok ezeket az állatokat használták fel, hogy megvizsgálták a palmitinsav hatását a leptinre — az étvágyat szabályozó hormonra. A palmitinsav megtalálható a legtöbb növényi és állati eredetű zsírokban, amelyekben biztosan gazdag az étkezésed a hétvégeken.  «Kiderítettük, hogy a telített zsírok blokkolják a leptin tulajdonságait három nap folyamán a fogyasztás után», — mondja Deborah Clegg, a Texasi Egyetemről:  ha túleszed magad a hétvégén – még három napig fogsz szenvedni attól, hogy megismételd ez a bűnt. Vagy, természetesen megismétled.

Hogyan szabadulj meg ettől: Egy pazar ebéd szombaton – még nem bűn. Csak legyen ez pulyka teljes kiőrlésű kenyérrel és rengeteg zöldséggel, hallal vagy tengeri termékekkel.

6 SZOKÁS: SOK SÓSAT ENNI

A nátrium alattomos: ő késztet minket arra, hogy többet és többet együnk. Minden gyorsan történik: egy nagy tál popcorn a moziban, chips a stadionban, sós mogyoró a bárban.  100 gramm ilyen popcorban pedig mellesleg, akár 400 kalória is van – mintha egy Big Macet ettél volna meg

Hogyan szabadulj meg ettől: Általában, a kívánság, hogy megegyünk valami sósat, néhány hetes alacsony „fehér méreg” tartalmú diéta után  merül fel. A férfiak közül kevesen hajlandóak lecserélni kedvenc rágcsálnivalójukat sárgarépára, de mégis csak próbáld meg: lehet, hogy elegendő lesz számodra magának a rágcsálásnak a  ténye És amikor magad főzöl, emlékezz: inkább legyen kicsit sótlan az étel. Arra, hogy ízessé tedd a kissé sótlan ételt a tányérban sokkal kevesebb só megy el, mint amikor még a főzés közben sózod az ételt „úgy ahogy kell”.

7 SZOKÁS: ISZOGATNI

Itt van neked egy gyakorlat estére: írd fel, hogy mennyi sört, bort és más alkoholt fogyasztasz hetente és számold ki, hogy ez mennyi kalória. Gondolom, el fogsz csodálkozni. Mindössze két sör naponta  — ez már több mint 2000 kalória hetente. Olyan mintha hét napot éltél volna le, de közben nyolc napig ettél volna.

Hogyan szabadulj meg ettől: Próbálj meg nem inni, legalább egy hétig. Azután ellenőrizd le súlyodat és nézd meg hogy áll rajtad a nadrág. Gondolkozz el, hogy tudsz –e élni enélkül a szokás nélkül.  Ha nem tudsz, akkor térj át a száraz vörös borra, amelyekben kevesebb a szénhidrát (körülbelül 4 gramm 100 gramm termékre, összehasonlítva a 13 grammal a sörben).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük