7 módszer helyesen válaszolni a sértésekre

Különböző képpen lehet (kell) válaszolni a barátok, ismeretlen emberek és a vezetőség oldaláról érkező sértésekre. Mi összegyűjtöttünk néhány stratégiát, amelyek lehetővé teszik, hogy már a gyökereinél elfojtsuk a veszekedéseket és ne essünk bele arccal a sárba.

A válaszok variációi a sértő szavakra vagy a durvaságra

Az, hogyan érdemes viselkedni egy kellemetlen párbeszéd esetében, amely sérti a méltóságát, a beszélgettőtárstól és a támadótól függ. A különböző emberekkel különböző képpen kell viselkedni.

Megsérteni

Ez az egyik legelső azon kívánságok közül, amelyek megjelennek a sértés után. De a választámadás csak akkor helytálló, ha a támadó:

  • éleseszű;
  • a rokonok vagy a barátok körében történik;
  • inkább lazítja a légkört, mint bonyolítja a konfliktust.

Minden egyéb esetben, még, ha éleseszűbbnek is tartja magát, mint Oscar Wilde, sértéssel válaszolni a sértésre — nem a legjobb kiút. Így csak lesüllyed a a durva opponens szintjére és megérteti vele, hogy a szavai megbántották Önt, azaz lehet bennük valami igazság.

Viccelődni

A különbség az éleseszű sértés és a vicces válasz között az, hogy a második esetben Ön magát a helyzetet neveti ki. Ennek a stratégiának az előnyei szemmel láthatóak: a sértés elveszíti a toxukisságát, a feszültség csökken, a hallgatóság (ha van ilyen) az Ön oldalára áll.

Ebben az esetben foglaljon el egy áll önbecsmérlő pozíciót. Így megzavarja az ellenfelét és elmaszkolja a szarkazmust.

1 példa: A kollégája azt mondja, hogy Ön borzasztó prezentációt készített elő.

Válasz: «Úgy gondolom, hogy igazad van. Legközelebb az ötéves kisfiamtól fogok segítséget kérni ».

2 példa: Egy alig ismerős ember sértegeti Önt.

Válasz: «Köszönöm, ez nagyon értékes információ. Ön kinyitotta a szememet a hiányosságaimra. Lesz min elgondolkozni az ebéd közben».

Elfogadni

modszer helyesen valaszolni a sertesekreEgyes esetekben elemezni a szavakat, amelyek sértőnek tűnnek az Ön számára, valóban érdemes. Főként, ha ezek a közeli és tiszteletre méltó emberektől érkeznek. Ebben az esetben ne sértésekként fogja fel a célzásaikat, hanem úgy, mint kritikát, amely képes jobbá tenni Önt. 

Nem lesz fölösleges dolog elgondolkozni az emberek motívumain, kideríteni, hogy pontosan mi késztette őket arra, hogy durva kifejezéseket használjanak. Lehetséges, hogy ez egy heves reakció az Ön messze nem angyali viselkedésére.

Válaszolni, de a szándékra, nem pedig a szavakra ,

Minden sértegetésnek mindig van eltitkolt célja. Tegye láthatóvá a titkot: jelölje meg.

Például, válaszként a durva szavakra mondja azt: «Nahát! Közöttünk valami tényleg komoly történt, ha egyszer úgy döntöttél, hogy fájdalmat okozol nekem».

Így, az egyik oldalról, kisíklasztja az ellenfelet a vágányról, a másik oldalról pedig – kideríti, hogy mi is az oka a negatív hozzáállásának.

Megőrizni a nyugalmat

modszer helyesen valaszolni a sertesekreHa a sértés nem egy közeli embertől érkezik, hanem a kollégájától, ismerősétől vagy akár egy ismeretlen embertől is, soha ne mutassa ki, hogy a szavaik megbántották Önt. Valósz1nű, hogy mögöttük önbizalom hiány, a saját életükkel való elégedetlenség áll, vagy a kívánság, hogy Önön verjék le a dühüket. Ne engedje, hogy a trükk beváljon,  reagáljon nyugodtan és mosollyal az arcán.

Szükség esetén tegye ezt: kérdezze meg, hogy pontosan mi váltotta ki ilyen reakciót az emberben, figyelmen kívül hagyva a szavait.

Ignorálni

Gyakran a legjobb válasz — egyszerűen a hiánya. Ha most az internet trollokról beszélünk, akkor egyszerűen azt tehetjük, hogy nem válaszolunk a hozzászólásokra vagy a fekete listába továbbítjuk a sértegetőt. Az«offline üzemmódban» pedig mindig elhagyhatjuk a fülünk mellett a sértegetéseket vagy elmehetünk. Erre minden joga megvan.

Példa a római történelemből Egyszer egy a közfürdőben valaki megütötte Cato politikust. Amikor az elkövető eljött, hogy bocsánatot kérjen, Cato azt válaszolta neki: «Nem emlékszem az ütésre».

Ezt a kifejezést így lehet megmagyarázni: «Ön annyira jelentéktelen, hogy engem nem csak,  hogy nem érdekelnek az Ön bocsánatkérései, de magát a sértést sem vettem észre».

Használni a törvényt

Ön felelősségre tudja vonnia sértegetőt vagy legalábbis meg tudja őt fenyegetni ezzel. Abban az esetben, ha a sértegetések a főnöke részéről érkeznek, a humán politikai osztályhoz fordulhat.

Következtetések arról, hogyan álljunk ki magunkért

A lényeg — ne feledje: senki sincs jogában megsértenie a becsületét, a méltóságát és a hírnevét. De Önnek is ezzel kell válaszolnia az embereknek. Más különben minden javaslat értelmetlen.

 

Ön hogyan viselkedik, amikor sértegetik?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük