7 legjobb gyakorlat egy kezdő számára, aki úgy döntött, hogy lefogy

Nos, úgy döntöttél, hogy könyörtelenül leégeted a testeden lógó zsírt? Segítségedre — hét kiváló gyakorlat, amelyeknek köszönhetően már egy-két hét múlva tapasztalni fogod az első eredményeket.

Azok a kezdők, akik le akarnak fogyni, valamiért mindig azonnal a futópadhoz sietnek. És egyáltalán nem meglepő, hogy a többségnél a sportolási vágy már egy hónap múlva eltűnik. Ahhoz, hogy hatékonyan harcoljunk a fölösleges testsúllyal, változatosságra van szükség.  Ezt a témát illetően Fabris, akit úgy neveznek, hogy Nagydarab, egy edző Kensingtonból, aki számos hírességnek segít a testük építésében:  «Az ellenállásos gyakorlatok kombinációja a szív- és érrendszeri gyakorlatokkal lehetővé teszi a különböző izomcsoportok egyidejűleg történő munkáját és gyorsítja az anyagcserét». Ahhoz, hogy „felolvaszd” a zsírt, vond be a következő gyakorlatokat az edzésedbe.

Ugrókötél

Láttál valaha kövér boxolót? A bemelgítéskén ta zsírégető edzés előtt nincs jobb az ugrókötélnél.  «Váltogasd a lábaidat az ugrások közben, — mondja Fabris. — Ez segít abban, hogy fél óra alatt 300 kalóriát égess el». Öt nekifutás 120 ugrással segít neked gyorsabban elérni céljaidat.

Gugolások a saját testsúllyal

Egyáltalán nem kötelező hatalmas súlyokat használni, hogy a gugolások hatékonyak legyenek. A gugolások a saját testsúllyal eléggé nehezek lehetnek, ha sokat ismételed őket, ezért egy kezdőnek nem is kell rudat tennie a vállára. Fabris azt javasolja, hogy a lábujjaiddal állj közel a falhoz, hogy megtartsd a testartásodat. «Gugolj olyan alacsonyan, ahogyan csak tudsz, tartsd a lábujjaidat, a térdedet és az orrodat egy vonalban, — mondja. — Amikor munkába indítod a tested legnagyobb izmait, több kalóriát égetsz el, tehát több zsírt is».

Küzdelem az árnyékkal súlyok segítségével

Még egy gyakorlat a box világából, és ezt meg lehet magyarázni: egy kövér boxoló a ringben nem fogja sokáig húzni. Az árnyékkal való küzdelem nagyon  fárasztó lehet, súlyokkal a kézben pedig – kétszer fárasztóbb. «Fog meg a legkönnyebb súlyokat és végezz ütéseket olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudsz, 50 másodperc folyamán, — javasolja Fabris. — Pihenj 10 másodpercet és ismételd meg 5-7 alkalommal». Végezd a gyakorlatokat a tükör előtt, hogy vizualizáld átmenetedet a nehéz súlyból a könnyűbe.

Végezz fekvőtámaszokat

Nem érdemes alábecsülni ezeket a gyakorlatokat, amelyek a testnevelési órákról ismerősek számunkra.  Ha helyesen fogod végezni ezt a gyakorlatot, ki fogod dolgozni a mellkasodat és  izmaidat, tehát gyorsabban fogsz a kitűzött célod felé haladni. Fabris a stabil tempót javasolja. «Végezz 5 nekifutást 15 ismételéssel, — mondja ő. — Ha valóban kezdő vagy, akkor térdeiddel érints meg a földet a gyakorlat végzése közben». Valamikor mindannyian kevéssel kezdtük.

Időközös futás

Az egy ütemű futás nem jó: ahhoz, hogy hatékonyan leadjuk a súlyt, erősebben meg kell terhelni  a szív- és érrendszert. «Fuss egy percen át  80%-an maximális gyorsaságodtól azután pihenj egy percet (kocogj). Ismételd meg ötször». Ha nehezebb feladatot akarsz — keress egy kisebb dombot. A fájdalom a lábakban a has csökkenéséről árulkodik.

Lengetés súlyokkal

Kezeid vállad szintjére tudják felemelni a súlyt, de ezek után annak a pillanatnak kell dolgoznia, amely a csípődtől megy, — csak így lesz ez a gyakorlat az egész testre hatékony a fölösleges súlyal való harcban. «Ne döntsd meg a mellkasodat, és megállás nélkül ismételd  a lengtéskt, — mondja Fabris. — A kezdőknek ehhez a gyakorlathoz könnyű vagy közepes súlyokat jobb használni». Vigyázz, nehogy elejtsd mjad a felajánlott csésze kávét.

Léc

Ez egy gyakorlat időre, ezért foglald el a helyes pózt: egyenes vonal a vállaktól a bokáig.  «Hozd működésbe a hasi izmaidat, behúzva a púpodat a hátad felé, — mondja Fabris. — Tartsd egy percig és ismételd meg ötször». Most tetted meg az első lépést a «kockák» felé, amelyeket holnap fogsz érezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük