7 jel, hogy be kell fejezned az alkohollal

Ha még nem értetted meg teljesen, hogy mennyire zavarja az életet az iszogatás, akkor figyelmedbe ajánljuk az igazi alkoholista fő vonásainak listáját. Legalább egy ismerős számodra? Itt az ideje, hogy lépj.

Még nem is olyan régen nyugodtan be tudtál menni az irodába, hogy másnaposan. Úgy gondoltad, hogy az eszednek olyan 40 éves korod után kell megjönnie, addig pedig megengedheted magadnak. Reggelente visszatartottad a lélegzeted a liftben, attól félve, hogy a környezeted „elájul” az alkoholszagodtól. Ezután néhány 25 éves kitalálta a Googlet, és minden megváltozott. Gyakorlatilag „bezárták a bazárt” és felemelték a mércét. Váratlanul többet kezdtek el elvárni tőled, és a diákkor utáni iszogatás megszűnt életnormának lenni.

Hogyan értsd meg, hogy alkoholista vagy, azaz diagnózissal rendelkező ember, vagy csak ebben az irányban haladsz? De, lehetséges, hogy csak egy átlagos  iszogatós vagy, akik azt hiszi magáról, hogy alkoholista, mint az az ember akinek fáj a feje és közben azt gondolja, hogy agytumora van? Engedd meg, hogy rendet teremtsünk és bemutassuk az igazi alkoholista 7 legjelentősebb jelét.

1. A folyóiratokban «Hét jele annak, hogy ideje abbahagyni» címekkel olvasol cikkeket

Bizonyára nem tértél be egy meleg klubba, hogy megnézd a kontingenst és meggyőződj róla, hogy nem vagy egyikük mielőtt megkérted volna a barátnőd kezét. Azok az emberek akiket az alkoholizmus miatt kezelnek, úgy gondolják: ha valami aggaszt az alkohol kapcsán, akkor ez már egy jelentős jel figyelmeztető jel.

2. Megiszol egy pohárkát este, de egész napra erre gondolsz

Lehet alkoholistának lenni és emellett keveset inni. Az alkoholizmus – olyan mint egy porszívó a lélek számára: kihúz mindent, csak az alkoholt hagyva meg. Még, ha nem is iszod. Ha az egész életed, minden gondolatod az italok körül forog – akkor ez az alkoholizmus jele.

3. Nagyon sajnálod

Ha minden reggel kétségbeesetten emlékszel vissza, hogy kit sértettél meg tegnap, azután pedig bocsánatkérő üzeneteket küldesz azoknak a barátaidnak, akikkel tegnap iszogattál – akkor ez az alkoholizmus nagyon fontos jele. Az ital a felismerhetetlenségig megváltoztat téged,  hát nem ok ez arra, hogy végleg elköszönj tőle?

4. Egyedül iszol

Egészében véve azok, akiknek nincs problémája az alkohollal úgy tekintenek rá, mint szociális életük jelentéktelen összetevőjére. Számukra egy pohár pezsgő egy esküvőn – az ünnep része. Az alkoholista számára pedig— ingyen itóka, és az élvezet még nagyobb lesz, ha eltávolítanánk valamennyi vendéget a szobából.

5. Folyamatosan kellemetlen dolgok történnek veled, de te nem tehetsz róla

Ha elköltötted az összest pénzt a hitelkártyáidról és fizetéstől fizetésig élsz, tervek nélkül a jövőre nézve, akkor erről a krízis tehet, igaz? Ha pedig nem tudsz közös nevezőre jutni a barátaiddal, akkor ez azért van, mert mindannyian rosszak, igaz? Minél több problémád van az életben, annál nagyobb az esélye, hogy az ágy alatt üres üvegek hevernek.

6. Először 12 éves korodban ittál

Természetesen, az alkoholizmusnak van genetikai összetevője is, tehát a te kockázatod nagyobb, ha a családban voltak precedensek. De a Miami Egyetem kutatásában, amely 2009-ben jelent meg, arról beszélnek, hogy nagy valószínűséggel éppen az első alkoholfogyasztás kapcsolja be ezt az alvó gént, ha ez 13 éves kor előtt történik.

7. Eszméletvesztésig rúgsz be

Egy ismeretlen hölggyel ébredni fel reggel az ágyban. Nem emlékezni arra, hogy jutottál haza. Hallgatni a történeteket arról, hogy mit csináltál és csodálkozni ezen. Mindezek az alkoholizmus jelei   —  az alkoholistákat jellemzik az emlékezet kihagyások. A normális embereknél ilyen nem történik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük