7 egyszerű tanács azoknak ,akik meg akarják változtatni az életüket

Biztos hogy van olyasmi, amit már régóta meg akarsz csinálni: megszabadulni a sörhastól vagy elkezdeni reggelente futni (annál s inkább, hogy a szimpatikus szomszédlány bármilyen időben futni jár), megszabadulni az ingertültségektől az apróságok miatt, felemlkedni a ranglétrán vagy lemondani a dohányzásról. Íme az útmutató, amely a „minimum erőfeszítés – maximum változás” elven működik. Megnézzük azon a páldán, maikor le kell dobni 10 kilogrammot.

 1. Tervezd meg a kulcsfontosságú lépéseket

Ne gondolkozzon egy nagy képen (lefogyni 10 kilót!!!), hanem gondolkozz inkább a konkrét cselekmények kategóriáiban (pontosan mit kell most tenni?). Állítsd össze a pontos terveн: chips helyett tintahal gyűrűket vásárolok, bemelegítést végzek (vagy edőzterembe járok) minden ketten, csütörtökön és szombaton.

 1. Ügyelj a «fényes foltokra»

A «fényes foltok» — a siker helyzetei, melyekben úgy látod magad, mintha megváltoztál volna. Ezeket meg kell találni és rendszeresen ismételni kell. A fogyás esetében a «fényes foltok» — az az idő és hely, amikor és ahol nincs kedved tiltott termékeket fogyasztani (mondjuk chipset). És, te nem eszel chipset –

 • Amikor az uszodában úszol,
 • Amikor biciklizel,
 • Amikor edzel,
 • Anyukádnál vendégségben — ott egyszerűen nincs chips.

Következtetés: plusszolj magadnak még két olyan napot a héten, amikor edzeni fogsz, és még egyet – hogy elmenj a szüleidnél vendégségbe.

 1. Add meg magadnak a célt

Rajzold meg a fejedben azt az ideált, amit el akarsz érni. Olyan fizikai formát szeretnél, mint Beckham, vagy többé nem akarsz XXL-es méretű ingeket hordani. Könnyebb megváltozni, ha tudod, hogy mit akarsz.

 1. Hozd közelebb a változásokat

Oszd fel az átalakítást részekre, amelyek külön-külön nem ijesztenek meg téged. Ha azonnal lemondasz a chipsekről, az édességekről és heti 6 alkalommal kezdesz el edzeni, a „biztosíték” hamar ki fog égni. Az elején ne egyél három csomag chipset egyszerre, és jelöld ki azt a napot, amikor elmész az edzőterembe. Egy hónap múlva –  a következő szakasz: chips csak hétvégeken és heti 2 alkalommal edzés.

 1. Dolgozz a körülményekkel

Amikor változnak a helyzetek, változik a viselkedés is. A te feladatod  – megtalálni a megoldást arra, hogy a káros ételek ne kívánkozzanak a szádba, te pedig gyakrabban akarjál edzeni. Itt minden nagyon egyszerű:

 • Nincs étel – nincs probléma. Tedd szabállyá: nem vásárolok chipset;
 • Hogy ne bújj ki a foglalkozások alól, kérd meg a barátodat, hogy autóval menjen érted.
 1. Formáld meg a szokásokat

Beharapni chipsekkel — inkább megszokás, mint a szervezet természetes szükséglete. Még ha egy romantikus estét is tervezel eltölteni egy-két korsó sörrel, chips helyett inkább „helyes” kekszeket vásárolj.

 1. Találj hasonlóan gondolkodó embereketElőször is, a viselkedés ragadós. Másodszor pedig, együtt mindig vidámabb változni. Ismerkedj meg valakivel az edőzteremben vagy találj barátaid között olyanokat, akik szeretnek súlyokat emelni, hogy együtt tudjatok edzésre járni.

Kész! Emlékezz: nagy probléma — kis megoldás. Ezt újra és újra észre fogod venni. Ha meg akarsz változni, kezd kicsivel — és minden sikerülni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük