6 fő tényező, amely kihat lerészegedésed sebességére

Tudtad hogy ha éhgyomorra iszol, hamarabb rúgsz be? De, még ha bőségesen ettél is, akár nhány percen belül lerészekedhetsz. Ebben a következők közül bármelyik tényező szerepet játszhat. Mindannyian csökkentik az alkohol elviselését, növelik a kívánságot, hogy karaokét énekelj, vagy az asztalon táncolj, mindenkinek vegyél egy ital a bárban és részegen felhívd exet. Nem érdemes.

1. Megváltoztattad az időzónát

A távoli repülés megzavarja a szervezet ritmusát, és belső órádat, amely jelzi neked, hogy mikor kell érezned a fáradságot. Ez pedig a maga részéről megzavarja az anyagcserét. Ennek eredmlnyeként, mint ahogyan azt Skott Svarcvelder, a Duke Egyetem pszichiátria professzora  és a  „Buzzed” könyv egyik szerzője: The Straight Facts about the Most Used and Abused Drugs from Alcoholto Ecstasy», májad nem hatékonyan dolgozza fel az alkoholt. Ennek ellenére, ez nem tart sokáig. Amint a szervezet megszokja az időzóna változását – erre annyi nap kell, ahányat átléptél, – májad ismét úgy fog dolgozni, mint korábban.

2. Megfáztál

Ebben az esetben, valószínű, hogy ki leszel száradva, azaz a véredben kevesebb víz lesz feloldva, ami miatt gyorsabban fog benne nőni az alkohol koncentrációja, mondja Svarcverdel. Ez pedig azt jelenti, hogy gyorsabban fogsz berúgni. Emellett egyes gyógyszerek, például az antihisztaminok, vagy hányáscsillapítók alkohollal kombinálva jobban elbódíthatnak, mivel az alkohol, úgy mint  a nyugtató tabletták is, szedatív tulajdonságokkal bír.

3. Kihagytad az edzést

Az izmok szöveteiben víz van, amelyben feloldódik a megivott alkohol. Minél nagyobb az izomtömeged, annál kisebb esély van rá, hogy be fogsz rúgni. Ha az utóbbi néhány hónapban kihagytad az edzéseket, bizonyára lefogytál. Az alkohol, amely korábban a bicepszeidben oldódott fel, most a véredben marad, ami miatt a szesz hatása az idegrendszerre nagyobb lesz.

4. Lefogytál

Svarcvelder szerint, amikor körülbelül 10%-ra lefogysz,  10% -al kevesebb alkohol szükséges a számodra ahhoz, hogy berúgj, mivel kisebb lettél, a szervezetedben pedig kevesebb lett a víz. Ha ugyan annyit iszol meg, mint korábban, akkor jobban be fogsz rúgni.  «Ha beleöntesz 30 g alkoholt egy fél liter vízbe, koncentrációja kisebb lesz, mint 250 grammban», — mondja Svarcvelder.

5. Idősebb vagy, mint gondolnád

Körülbelül 35 éves korban elkezded észrevenni, hogy nem bírsz meginni annyi sört, mint diákéveidben. Svarcvelder szerint, a fiatal emberek agya még nincs teljesen kifejlődve és az alkohol nem zavarja a gondolkodásban, azoktól eltérően, akik már elmúltak 35 évesek. A tudósok egyenlőre pontosan még nem tudják, mi a különbség.  «Ugyan olyan alkohol koncentráció mellett a vérben egy fiatal kevésbé érzi magát részegnek, mint egy idősebb férfi», – mondja Svarcvelder.

6. Nem aludtad ki magad

Amikor el vagy fáradva, az agyműködés lelassul, lassúbbá és esetlenebbé válsz. Ha ilyen állapotban elkezdesz inni, akkor azonnal „kidőlsz”. Ha friss vagy és tele vagy erővel, akkor ugyan ilyen mennyiségű alkohol olyan lesz számodra, mint elefántnak egy gabonaszem. Ez azzal áll kapcsolatban, hogy a szesz erősíti a fáradság mellékhatásait, eltompítja éberséget és a mozgékonyságot. Svarcvelder szerint, ehhez elegendő mindössze egyetlen alkalommal nem aludni ki magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük