5 társaság az életedben, akik miatt hízol

Létezik egy vélemény, miszerint mintha te magad döntenéd el, hogy mit és mennyit eszel. Csalódást kell okoznunk, mert ez nem így van: az új tudományos tapasztalatok egyhangúan állítják, hogy az ebédet nagyon részben függ attól, hogy hol, kivel és milyen körülmények között ülsz le az asztalhoz. Hogyan lehet megszabadítani az étrendet az idegen túlkapásoktól és nem hízni meg – bloggunk rövid útmutatójában olvashatod.

Barátok a bárbana fölös testsúly felszedésének oka

giphyTe, természetesen, az életed gazdája vagy, tanult vagy és józan ésszel rendelkezel – de nem a baráti asztal mögött. A Nagy-Britanniában végzett kutatás azt mutatja, hogy a férfiak majdnem 20%-kal több kalóriát fogyasztanak, amikor a barátikkal együtt esznek az asztalnál, mint amikor egyedül esznek.  «Számunkra fontos, hogy mit csinálnak mások, ― állítja Sarah-Zhanna Salvi, a tudományok kandidátusa, docens dél-kaliforniából, –  és, ha a barátaid csirke szárnyakat habzsolnak az asztalnál, akkor, nagyon valószínű, hogy te is követni fogd a példájukat és felszedsz egy kis fölösleges súlyt  a vacsora után». Emellett a férfiak mindig versengenek, sőt (főként) a csirkeszárnyak elfogyasztásában. «Senki sem akar a leglassúbb lenni a csoportban, ezért igyekeznek nem maradni le», ― mondja Kris Mor, sport-táplálkozási szakember, táplálkozás szakértő és a tudományok kandidátusa.

MEGOLDÁS Még az előtt, hogy a pincér odamegy, mond meg mindenkinek, hogy grillezett csirkés salátát fogsz kérni. A barátaid lehet, hogy nem fognak megérteni, de lehetséges, hogy valaki követni fogja a példádat. «Amikor nyíltan kijelented, hogy egészséges ételekkel akarsz táplálkozni, akkor megteszed az első lépést a szokásaid megváltoztatásához, és lehetséges, segítesz másoknak is megváltozni », ― állítja Salvi.

A lányok a randin arra csábítanakhogy többet egyél

giphyNe engedj utat a vágyadnak ,hogy megrendelj magadnak egy 700-grammos steaket. Egy kutatás, amelyet Indiana Pennsylvaniai Egyetemén végeztek azt mutatta, hogy  a férfiak a randikon a lányokkal átlagosan 1141 kalóriát fogyasztanak, a férfi barátaikkal való találkozásokon pedig – mindössze 900 kalóriát. «A férfiak igyekeznek megmutatni az ellenkező nemnek a férfiasságukat, ezért magas kalóriatartalmú ételeket rendelnek maguknak», ― tájékoztat a kutatás szerzője, Marsi D. Kottingem.

MEGOLDÁS nem javasoljuk azt, hogy elkezdjél salátákkal játszadozni, ha steaket akarsz enni, akkor egyed azt. De nézzél reálisan a dolgokra:  az éttermek többségének az étlapjában vannak 300 grammos, és vannak 800 grammos steakek is. Hallod a különbséget? Egyszóval, ha a kis adagok ellent mondanak az egódnak, akkor rendelj magadnak egy nagyadagot, de minden képpen oszd meg azt a hölggyel. «Van valami intim abban, hogy megosszuk az ételünket a tányérunkból», ― osztja meg tapasztalatait Doun Dzhekson Blatner, dietetikus és a „Félig vegetáriánus étrend” című könyv szerzője.  Egy kis romantika szintén nem less felesleges – egy kutatás eredményei szerint, amelyet a Psychological Reportsban tettek közzé, azok a fogyasztók, akik olyan éttermeket látogatnak, ahol nincs élénk  kivilágítás és könnyű andalító zene szól kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint azok, akik élénk világítással rendelkező éttermekbe járnak.

Televízió otthona fölös súly záloga

giphyNa még ez is! Egyedül enni a televízió előtt gyakrabban még ártalmasabb, mint a barátokkal a bárban. Legalább is erről tanúskodik az Amherstben lévő Massachusettsi Egyetem tudósainak következtetése: a televízió nézése közben az emberek 71% -kal magasabb kalóriatartalmú termékeket fogyasztanak, ennek eredményeként pedig fölös testsúlyra tesznek szert.. «És, ami még rosszabb, az agyad tudat alatt elkezdi asszociálni az ételeket a televízió nézésével», ― figyelmeztet Blatner. Lehetséges, hogy már csak megszokásból eszel, még akkor is, amikor nem vagy éhes.

MEGOLDÁS Először is kapcsold ki a televíziót, amely elvonja a figyelmedet. «Igyekezz élvezni az ételek ízét, így gyorsabban jól fogsz lakni », ― tanácsolja Mor. És mindig használj igazi tányérokat az egyszerhasználatosak helyett. A Cornelli Egyetem kutatói kiderítették, hogy amikor az emberek műanyag tányérokból esznek, úgy tűnik nekik, hogy csak egy könnyű beharapást csinálnak, és ez semmi képpen sem ok arra, hogy lemondjanak az „igazi” ebédről vagy vacsoráról.

Család a konyhábanegyél többet!

giphyMég itt is veszély fenyeget tégedet! És úgy nevezik ezt a veszélyfajtát, hogy “repeta”: Cornelli Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ha nem veszed el a szemed elől a fazekat, akkor lehet, hogy a hűtőszekrényig már nem fog elérni. És ellenkezőleg is: azok a férfiak, akik valamelyik oldalsó polcra tették az ételekkel teli fazekakat, 35%-kal kevesebbet ettek, mint azok, akik az asztalon hagyták őket.

MEGOLDÁS «Hagyd az edényeket a spagettivel és csirkével a tűzhelyen. Ha az asztalra teszed – nem fogod tudni megállni, hogy elfogyassz egy második és egy harmadik adagot is», ― mondja Blatner. Ígérd meg magadnak, hogy csak a saját tányérod tartalmát fogod enni  (más szóval, ne bántsd a feleséged és a gyermekeid ételeit). Hiszen nem akarsz meghízni? Végre valahára szervezed meg az ételek rendjét úgy, hogy a legegészségesebb étellel kezd. Azaz, például a salátával.  A Leedsi Egyetemen tanulmányozták ezt a témát: kiderült, hogy a salátával kezdve az étkezést, a diétázó emberek végeredményként 20%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik foghagymás kenyérrel kezdték.

Kollégák a partin – a súlygyarapodás kockázata

giphyA barátid előtt nyíltan kimondhatod a véleményedet, de egyes helyzetekben visszafogottabbnak kell lenni. Igen, néha az egészséges ételek fogyasztása szociálisan elfogadhatatlan lehet. Egy kutatás résztvevőinek, amelyet Scrantonban végeztek, felajánlották, hogy értékeljék azoknak az embereknek a személyes természeti jellemzőit, akiknek egy része reggelire tortát, a másik része pedig – zabkását evett. A tortát evő embereket a résztvevők érdekesebbeknek tartották, jobb humorérzékkel. «Az önkontroll demonstrációja ― akár az egészséges ételek fogyasztásának tényével is növelni lehet a konfliktusok kockázatát», ― magyarázza Julie Ekslin, pszichológus és kutató a Case Western Reserve Universityből.

MEGOLDÁS «Azoknak, akik szeretnek mindenkinek a kedvében járni különösen óvatosaknak kell lenniük, – mondja Ekslin , – többet is megehetnek annál, amennyit akartak, csak hogy nehogy elégedetlenek legyenek a környező emberek». Próbálj ki egy figyelemelterelő manővert: «Dicsérd a finom ételeket, de eközben a tányérodba gyümölcsöket, zöldségeket és fehérjedús termékeket rakjál. Így a környezetednek úgy fog tűnni, hogy élvezed az ételeket, nem pedig a kalóriákat számolod és a fölös testsúlyra gondolsz».

Következtetések, hogy hogyan ne gyarapítsunk a súlyunkon

Légy biztos abban, hogy mit csinálsz, és ne hagyd, hogy valaki meggyőzzön téged. Végtére is, az egészség fontosabb, mint a környezet pillanatnyi véleménye.

Te hogyan eszel a társaságokban?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük