5 SZUPERAUTÓ, AMELY CSAK EGY PÉLDÁNYBAN LÉTEZIK

Ebben a gyűjteményben— Rolls-Royce Hyperion, Maybach Exelero és más autók, amelyek értékét nehéz pénzben felmérni.

Rolls-Royce Hyperion supercar

szuperauto amely csak egy peldanyban letezikAz egyik titám névrokona a görög mitológiában átvezette a Pininfarina autóstúdiót a «testreszabás a különleges ügyfelek számára » medrébe. A Roadster a Rolls-Royce Drophead Coupe alapján a múlt század 30-as évei nyitott autóinak módjára volt elkészítve, ugyan azokra az arányokra összpontosítva: hosszú motorháztető és a tető alacsony vonala. Az atmoszférás  6,75-erős V12 az 453 lőerővel és 6-tartományú automatával lehetővé teszi a Hyperionnak, hogy a százast kevesebb, mint hat másodperc alatt érje le.

A modell az elegancia versenyen debütált Pebble Beachben 2008 minta évben. Azt mondják, hogy a tulajdonos már egy év múlva megszabadult tőle – az autó még mindig eladó a Rolls-Royce kereskedőnél Abu Dhabiban a Phantom drophead Pininfarina név alatt. Méghozzá, nullás kilométerállással…

Porsche Panamericana supercar

szuperauto amely csak egy peldanyban letezik

Működő prototípus, amely Ferry Porsche 80-évfordulójára volt létrehozva és ő kapta meg ajándékba is, mindössze néhány hónap alatt volt kifejlesztve az abban az időben aktuális generáció, a 911 Carrera 4  alapján 964 karosszériás indexel. A könnyű karosszériás autó kompozit anyagokból fel volt szerelve egy 3,6-literes 6-hengeres boxer motorral, 254 erős teljesítménnyel és 5-sebességes «mechanikával».

1989-ben kiállították a modellt a Frankfurti Autószalon pódiumára. Következményként az új Porsche Boxster megjelenésének előfutára  lett, és jelentős szerkezeti hatást gyakorolt a 911 Targára. Ma a Panamericana — az egyik legjelentősebb kiállítási tárgy a társaság múzeumában Stuttgartban.

Maybach Exelero supercar

szuperauto amely csak egy peldanyban letezik

A lendületet az Exelero kifejlesztéséhez a Fulda cég adta meg, amely hagyományosan használt különleges autókat a magas sebességi indexel rendelkező gumiabroncsok teszteléséhez. 1939-ben direkt erre a célra a Maybach kibocsátott egy három férőhelyes kupét az SW 38 alvázon 6-hengeres 140-erős motorral, amely képes fenntartani a 200 km/ó hosszú időn át. Tehát amikor a kétezres évek közepén a Fuldanak ismét szüksége volt egy imidzs modellre, amely képes több, mint 350 km/ó sebességgel haladni, a kérdés, hogy kihez forduljon, nem nagyon állt fent.

A sportkupét mindössze 25 hónap alatt készítették el a Maybach 57 szedán alapján. A tizenkét hengeres 5,6-literes motort növelték  5,9 literre, valamint modifikálták a turbófeltöltést, növelve a teljesítményt  700 lóerőre és a forgatónyomatékot 1000 Nm-re. 2005 május elsejére Klaus Ludwig versenyautós a Maybach Exelero autón a Fulda gumiabroncsokkal az olasz Nardo pályán sebességi világrekordot állított fel a soros gumiabroncsos autók számára, felgyorsulva  351,45 km/ó-ra.

Sbarro GT1 supercar

szuperauto amely csak egy peldanyban letezik

A kis svájci társaság létrehozta ezt a mesterművet 1999 júniusában a Mercedes csapat győzelmének tiszteletére a 24-órás maratonban Le Mans-ban. A közepes motorú prototípus kompozit anyagokból 1350 kg-ot nyomott. A 7,4-literes V-alakú „nyolcas” 456 lóerős volt és 490 Nm forgatónyomatékot tett 2800 ford/percre. A százat az autó 4,9 másodperc alatt érte el, a maximális sebessége pedig elérte a 325 km/ó-t.

Napjainkban az ilyen dinamikai tulajdonságok nem tűnnek rendkívülinek, de 16 évvel ezelőtt felizgatta az elmét . Utóljára a Sbarro GT1 2011-ben jelent meg eladáson. Egy millió eurót kértek érte.

Lamborghini Egoista supercar

szuperauto amely csak egy peldanyban letezik

A szuperautó, amelyet a Volkswagen vezető tervezője, Walter de Silva tervezett meg 2013-ben, az emblémán lévő bikás márka 50-ik évfordulójának az alkalmából látott napvilágot. Az egyszemélyes futurisztikus koncepció, amelynek a szerkezetében a masszívan alkalmaztak alumíniumot és szénszálat,  оснастили 5,2-literes V10 és  600 lőerős teljesítménnyel szereltek fel.

Ajtó nem volt előirányozva  — ahhoz, hogy bekerüljünk a belsejébe, „repülőgép-módra” kellett eldobni a kabin „lámpáját”. Még a Lambo számára is túl nagy kihívás lett sorozatba bocsátani egy ilyen nem formátumos modellt. Nem véletlen, hogy ma az Egoista díszítésként szolgál a Lamborghini kollekciójában az olasz Sant’Agata Bolognese múzeumban.

Álmaid szuperautója

Ezek a csodálatos autók egyetlen példányban léteznek, és természetesen, a tervezési és mérnöki művészet egyedi darabjait képviselik. És bár közülük egyeseknek az árát meg lehet találni az Interneten, valójában, egyszerűen felértékelhetetlenek.

Gondolkozz mint egy milliomos és engedj meg magadnak mindent!

Ezen szuperautók közül melyik tetszik neked a legjobban?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük