5 ok, hogy miért hízol a munkában és elkerülésük módszerei

Elfáradtál és nem tudsz sportolni? Édességet kívánsz? Állandó stresszben vagy? Mindennek az oka a munkahelyed is lehet. Olvasd tovább, hogy megtudd, mit lehet ezzel csinálni.

Már kiskorunkban arra tanítanak, hogy engedelmesen üljünk és ne mozogjunk: először az a fárasztó hat óra az iskolában, amelyek után még házi feladatot is kell csinálni, azután az egyetem a végtelen vizsgákkal, most pedig a munka, amelyre életünk legnagyobb részét fordítjuk. Képzeld el, hogy ha nem ügyelsz a diétára és nem tartod a kellő szinten az anyagcserét, akkor fölös kilókat szedsz fel minden órában, mit a számodra fontos helyen üldögélsz el.  Összegyűjtöttük azoknak a veszélyeknek a listáját, amelyek fenyegetik kockáidat a hasadon attól a pillanattól fgova, hogy leülsz az asztalodhoz a munkahelyeden, és nem feledkeztünk meg a tanácsokról sem, melyek segítenek elkerülni ezt.

  1. Kollégáid túlevésre késztetnek

Emlékezz vissza az utolsó alkalomra, maikor a kollégáiddal vacsoráztál. Nem elég, hogy mindig van egy ügyeletes keksz a teához az irodádban, az étkezdében ugyan annyi ételt szedsz fel a tálcádra, mint a duci kollégád. És ha fontos megbeszélésed van, és an vezetőség közül valaki hoz néhány fánkot, — biztos lehetsz benne, hogy elsőként fogsz lecsapni rájuk.

Mit tegyünk:

A tudósok úgy vélik, hogy kétszer többet eszünk, ha az ennivaló a szemünk előtt van. Például, amikor ránézel a levesek és harapnivalók sokaságára a kollégád tálcáján, előtör benned a kívánság, hogy megismételd, vagy akár túl is szárnyald ez a rekordot. Igyekezz eltávolítani a szemed elől az édességeket,  amelyek általában a kévágép mellett vannak, a saját adagodat pedig diétádból kifolyólag választani ki.

  1. Túlságosan hideg van a munkahelyeden

Igen, ez előfordulhat egy nyári napon is, maikor a szomszédos irodában  a kollégák bekapcsolják a légkondicionálót. Alan Hedge , a Cornelliai Egyetem kutatója azt mondja, hogy szervezetünk igyekszik elraktározni a bőr alatti zsírt, amikor úgy érzi,  hogy levegő hőmérséklete kicsit alacsonyabb a normálnál, hogy megmelegedjen. Hedge úgy véli, hogy ily módon felszedhetsz néhány fölös kilót egy év alatt.

Mit tegyünk:

Amikor elgondolkozol ruhás szekrényed részletein, minden képen jusson eszedbe, hogy mit tudsz felvenni hűvös időben vagy mindig legyen a munkahelyeden meleg őszi ruha — jól fog jönni. Nem, nem arról beszélünk, hogy most úgy kell kinézned mint egy szovjet könyvelőnek pléddel a vállán, de, ha lesz egy meleg kapucnis felsőd, ez a probléma megoldódik.

  1. A munkahelyed mellett nincs ablak

Az amerikai kutatások szerint a napfény nem csak abban segít, hogy a szervezet felébredjen, hanem kicsit gyorsítja az anyagcserét is. Ez főként a reggel napfényt illeti. Az elmélet abban rejlik, hogy a kevés reggeli napfény arra öszönöz, hogy többet egyél, hogy energiát takaríts meg, ezért a borongós időben meg lehet figyelni a megnövekedett étvágyat.

Mit tegyünk:

Igyekezz több időt tölteni a napon, például, gyalog sétálva el a munkába.Ha a város másik végében élsz, akkor leparkolhatod az autódat néhány negyeddel a munkahelyedtől, hogy legyen 10-15 perced a sétára.

  1. Idegesség miatt eszel sokat

Kérdezd meg a barátaidat, hogy idegeskednek-e a munkahelyükön, és biztosan találsz valakit, aki szinte ég a stressztől. Amikor idegeskedsz, a szervezeted több cukrot és zsírt igényel, sőt, anyagcseréd is  lelassul.

Mit tegyünk:

Ebben az esetben valóban használni kellesz a mély lélegzet és a meditáció technikáit. Emellett, a két fő tényező, amely kihat a szellemi egyensúlyodra –  ez az alvás mennyisége és az edzéseid rendje! Ha mindkettőre konkrét órák jutnak a héten, akkor nem tudod megőrizni a nyugalmadat. Aludj és sportolj többet.

  1. Nincs időt sem az alvásra, sem pedig az edzésre

Idegölő és felelősségteljes munka – valószínű, hogy nagyon sok időt igényel. Fogadunk, hogy nem tartasz rendes ebédszünetet és ha sikerül is időt fordítanod a pihenésre, akkor is az Internet rabja maradsz? De ugyanakkor,  szörnyen fáradt vagy a munkanap végén.

Mit tegyünk:

A legforgalmasabb napot megpróbál elindítani egy tápláló, és egyszerűen fogalmazva, finom reggelivel. Számos kutatás volt lebonyolítva, amelyek eredményei azt mutatják, hogy napi kalóriáidnak fele nyugodtan el lehet fogyasztva a nap első felében. Ennek köszönhetően nem fogod magad túlenni, és lesz időd a munkádra. Ha a nap folyamán akár egy órád sem jut az edzésre (ami, őszintén szólva nem tartunk valószínűnek), igyekezz fizikailag aktívabb lenni, például, nem használd a liftet és a tömegszállító eszközöket, ha rövid távolságokról van szó. Ha aktívabb leszel, akkor hamarabb fogsz elaludni, az elfáradt szervezet hívására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük