5 fajta elviselhetetlen fájdalom, ami szörnyebb a szülésnél

Mint látod, egy ütés a ágyékba, még nem a legrosszabb dolog!

Klaszter fejfájás

«Feltehetően ez a legerősebb fájdalom az összes lehetséges között— állítja Pol Kristo, fájdalom reakciók szakértője, a Johns Hopkins Kórházból (USA). — Voltak olyan pácienseim, akik elmesélték, hogy ez sokkal rosszabb, mint a szülés vagy az égési sérülések». Általában a koponya egyik oldalán érezhető a fájdalom, leggyakrabban a szemek környékén. Egy roham három át vagy még hosszabb tarthat. «Mellesleg, a hasonló fejfájás fajtáktól eltérően, amelyek egyformán elterjedtek a férfiak és a nő körében is, a klaszter fejfájás leggyakrabban az erősebbik nemet sújtja», — magyarázza Kristo.

A háromosztatú ideg neuralgiája

Más néven Fozergilya betegség, a háromosztatú ideg neuralgiája  — krónikus betegség. «A háromosztatú ideg a szemek alatt kezdődik és lefelé megy az állkapocsig, — meséli Bett Darnell, a  Stanfordi Egyetem (USA) fájdalom pszichológusa. — Becsípődése elviselhetetlen fájdalomhoz vezet: mintha késsel vágnának. A kezelés nem olyan egyszerű, emellett a fájdalmat nem lehet anesztéziával csökkenteni». Általában, ahhoz, hogy valaki megszabaduljon a háromosztatú ideg neuralgiájától antiepileptikus szereket használnak, ha pedig ez nem segít – sebészeti módszereket alkalmaznak.

Reflexes szimpatikus disztrófia

«Fájdalom szindrómáról van szó, amely a szövetek károsodása után keletkezik (bármilyen súlyosságú: a jelentéktelen vállsérüléstől kezdve a szívrohamig). Jellemzi a spontán erős fájdalom, amely általában  jelentősebb ösztönzések nélkül alakul ki, — mondja Darnell. — Minden fájdalom közül, a reflexes szimpatikus disztrófia talán az egyik legkevésbé tanulmányozott. Az emberek időnként könyörögnek az orvosoknak a végtagok eltávolítása miatt, csak hogy megszabaduljanak a szenvedésektől — és ez koránt sem a legjobb megoldás, amelyet fel tudunk ajánlani. Ismertek glükokortikoid és adrenoblokátoros kezelési esetek, azonban az alkalmazásuk  eredményei nem egyértelműek».

Súlyos égési sérülések

Nem kötelezőek a harmadik stádiumú égési sérülések (a stádium a bőrkárosodás mélységétől függően állapítódik meg) — bármilyen égési sérülés okozhat leírhatatlan fájdalmat , — állítja Kristo. — Azonban a következmények rosszabbak: a sebek fájdalmas kezelése, bőrátültetés és hegek, amelyek egész életre megmaradhatnak».

A szeméremtesti ideg becsípődése

Lehetséges, hogy a legkellemetlenebb betegség ebben a listában. Erőteljes rövid ideig tartó fájdalmakhoz vezet a szeméremtesti ideg egész hosszában (a kismedencei szervek, az izmok és bőr, a herezacskó, a pénisz és a húgycső mentén). Sajnos, nagyon sok van a kialakulására: egy egyszerű szerencsétlen eséstől kezdve a pontos  alattomos övön aluli ütésig. A kezelés lehetséges, de hosszas egyéni gyógyszerek kiválasztását igényli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük