4WD vagy 2WD: különbség a 4×4 és 4×2 meghajtók között

Egy általános félreértés az, hogy 4 × 4 azt jelenti, hogy mind a négy kerék ugyanabban a sebességben egyszerre forog. Amikor az összkerékhajtású autó kanyarodik, külső kerekei gyorsabban forognak, mint a belsőek.

A tengely különbsége kompenzálja a külső kerekek által megtett nagyobb távolságot.

Ha csúszós felületen közlekedik, a motorteljesítmény arra a kerékre továbbítódik, amely gyengébb tapadást mutat az úttesten, így az a kerék, amely erősebben csúszik, nagyobb hatást fog kapni.

Ilyenek a természet törvényei, amelyek úgy ismertek, mint a fizika, s melyek azt mondják, hogy az erő mindig a legkisebb ellenállás útján fog haladni.

Minden a hobbiterepjárókról

Amikor a hobbiterepjáró az összkerékhajtású üzemmódban közlekedik, az első és a hátsó tengelyek úgy vannak szinkronizálva, hogy mindig minden tengelyen legalább egy kerék hatékony motorfeszültséget kapjon.

4×4 és 4×2

Egy 4 × 2-es hajtással rendelkező autóban ideiglenesen 4 × 4-es sebességgel működtetheti a járművet, a fékpedált kissé lenyomva a gördülő kerék fékezéséhez, és az energiát arra a kerékre adva át, amely megőrizte a megtartotta a tapadást az úttal.

4×4 (4WD) – ez egy négykerék-meghajtású autó (4WD). A «4×4» az összkerékhajtású autók esetében azt jelenti, hogy négy kereke van, és a meghajtás minden kerékre történik. A hobbiterepjárók általában 4×4 meghajtóval rendelkeznek.

4×2 (2WD) – olyan autó, amelyben a meghajtás a négy kerékből kettőre esik (2WD). A «4×2» az autóban 2WD meghajtóval azt jelenti, hogy a négy kerékből a meghajtás csak kettőre esik. Ezek lehetnek az első, és a hátsó kerekek is, leggyakrabban ezek a hátsó kerekek. A hobbiterepjárók esetében a meghajtás általában 4 × 2.

wd vagy wd kulonbseg a es meghajtok kozott

Part-Time 4WD – hobbiterepjárók, amelyekben az összkerékhajtás rendszere a kar segítségével aktiválódik szükség esetén, és mind a négy kerék tápfeszültségét biztosítja, szinkronizálva az első és a hátsó tengelyeket.

A Part-Time 4WD meghajtóban általában két átviteli tartomány van – Hi és Lo, vagy normális és alacsony.

A Part-Time 4WD rendszert az aszfalton kell alkalmazni, cementen, vagy más szilárd felületeken, amelyek jó tapadással rendelkeznek a 2WD rendszerben. Csatlakoztassa az összkerékhajtást csak olyan speciális helyzetekben, amelyekben további tapadásra van szükség, a szilárd felületeken károsíthatja a meghajtót.

Több a 4WD-ről

Full-Time 4WD – a összkerékhajtás rendszere, amely mindig bármilyen burkolaton működik. A  Full-Time összkerékhajtás rendszer általában rendelkezik kikapcsolási funkcióval, és Ön át tud kapcsolni a 2WD rendszere a cementen vagy aszfalton. A Full-Time 4WD rendszerekben nem mindig van  Lo alacsony sebességfokozat tartomány.

Automatikus összkerékhajtás (A4WD) – ez a meghajtó típus teljessé válik szükség esetén. Ez a kerékforgás sebessége különbségének szabályozásával érhető el. Ilyen automatikus rendszer áll rendelkezésre a Polaris Ranger autóban.

wd vagy wd kulonbseg a es meghajtok kozott e

Mozgás közben bekapcsolható 4WD – ez egy olyan összkerékhatjtás, amely lehetővé teszi a sofőr számára kézi üzemmódban kapcsolni át a 2WD-ről a 4WD-Hi-re megállás szükségessége nélkül. A sebesség, amelyen el lehet végezni az átkapcsolást, általában  90 km/ó-val van korlátozva. Az elektromos átkapcsolási meghajtóval felszerelt hobbiterepjáróknál (gombbal vagy karral) át lehet kapcsolni a 4WD-Hi üzemmódba, de csak akkor, ha az autó sebessége alacsonyabb a maximálisnál, ellenkező esetben a 4WD rendszer nem fog bekapcsolni.

Összkerékhajtás

A mechanikus átkapcsolókkal felszerelt autókban a sofőr eltörheti a rendszert, ha nem tudja, hogy a sebessége túlságosan nagy a 4WD-Hi rendszer bekapcsolásához. Olvassa el az üzemeltetési útmutatót, ha az Ön autójában olyan összkerékhajtású rendszer van, amelyet mozgás közben kell bekapcsolni.

wd vagy wd kulonbseg a es meghajtok kozott e

All-Wheel Drive (AWD) – állandó összkerékhajtási rendszer egy sebességtartománnyal, amely mind a négy kerékre adja át az erőt. Minden rendszernek megvan a saját erőelosztása az első és a hátsó tengelyek között.

Sylvester Stallone életének szabályai

Az autók milyen szerepet töltenek be az Ön életében?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük