2016 CrossFit világbajnoka felfedte sikerének titkát

Matt Fraser,  az idei év CrossFitGames győztese megosztotta velünk megközelítését az edzésekhez.

A CrossFit világversenyre évente egyszer kerül sor, és a világ legerősebb atlétái kiválasztásának harmadik szakaszát képezi. Az első és  második szakaszon több száz ember megy át, akiknek valószínűtlen, hogy problémáik vannak a súlyukkal vagy a kockák hiányával a hasukon. 2016 június 20-án a világversenyre 40 férfi, 40 nő, 40 csapat, 40  tinédzser és 200 mester gyűlt össze, hogy megtalálják a világ legsportosabb emberét. A  Powerlifting Bajnokságon azt döntik el, hogy ki képes a sportolók közül a legnagyobb súlyt felemelni, akkor a CrossFit versenyben pedig azt, hogy a résztvevők közül egyidejűleg ki a legszívósabb, legügyesebb és legerősebb.

Idén a világbajnok Matt Fraser, 26 éves fiatalember lett. A legnehezebb edzésekben, olyanokban mint például a „Merf (húzódzkodás, fekvőtámasz, felülés, és futás 2 mérföldre mellényben, melynek súlya majdnem 10 kg), a maximális pontszámot érte el, jelentősen lehagyva a többi versenyzőt.  Amikor tavaly amerikai kollégáink megkérdezték Mattől, hogy mi képezi a számára a tökéletes edzés fő részét gondolkozott egy kicsit, azután azt mondta: «Őszintén szólva, egyszerűen igyekszem mindent mollyal az arcomon csinálni. Soha nem edzek rossz kedvvel.».

Néhány évvel ezelőtt Matt sokat ígérő fiatal sportoló volt, profi szinten foglalkozott nehéz atlétikával, de egy alkalommal komolyan megsérült a háta, és ebben a pillanatban „lezuhant a lejtőn”. «Műtét és több hónapos gyógyulás várt rám», — mondja Fraser. Ekkor megértettem, hogy kevés igaz barátom van. «A baleset után azt gondoltam, hogy vége a karrieremnek, és észre vettem, hogy egyre kevesebb és kevesebb barátom van, — mondja. Azután, hogy helyre álltam, azért jártam az edzésekre, hogy megmutassam mindenkinek mire vagyok képes,  nem pedig a saját  örömömre. De ez a hullám nem sokáig tartott».

Annak ellenére, hogy Matt elkezdett visszatérni a sport világába, már nem tetszett neki az, amit csinál,  és úgy döntött, hogy abbahagyja. «Nem tudok eredményeket elérni, amikor rossz kedven van és mérges vagyok, — mondja, —amikor mosollyal az arcomon edzek, képes vagyok túlszárnyalni saját magamat, és éppen ez az, ami nekem kell ». Végtére is, ezzel a filozófiával, matt elkezdte a CrossFitet és néhány év alatt világbajnok lett. Ennek a hozzáállásnak van tudományos magyarázata is  — szerotonin, dopamin és endorfin segít neked ellenőrzés alatt tartani a szívritmust és készen állni a legnehezebb megterhelésekre.

«Amikor rossz kedvvel kelek fel, igykeszek mindent megtenni, hogy javítsak rajta. Elmegyek motorkerékpározni, vagy megengedem magamnak, hogy elfogyasszam kedvenc ételemet,  ahhoz, hogy harci készenlétben legyek», — meséli a Men’s Healthnek. A jó kedv segített ennek a férfinak abban, hogy a világ legjobb fizikailag felkészült embere legyen, és ez nem ok számodra arra, hogy minden nap boldogabb legyél?  Hallgasd a kedvenc zenédet, sportolj, táplálkozz helyesen, aludj 7-8 órát, és tartsd a mosolyodat harci arzenálodban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük