16 titok, amelyet nem mondanak el a légitársaságok

Elgondolkozott valaha is azon, hogy alszanak-e a pilóták a repülés közben? És mi van az ingyenes párnával, úgy gondolja, hogy Ön az első,a ki fekszik rajta? A légitársaságok szakemberei (légi utaskísérők, pilóták, mérnökök) feltártak néhány érdekes tényt a légitársaságok munkájáról.

Ezen tényekből néhány hasznára fog válni az utazóknak, mások kellemesen meg fogják lepni. Minden esetben is, érdemes ezt megtudni mielőtt légi útra indulna.

A tompított fény a repülőgépben az evakuációra való felkészüléshez kell

Amikor egy repülő éjszaka ér földet, bekapcsol a tompított fény, hogy felkészítsék az utasokat az evakuációra. Az emberek szemei megszokják a sötétet, és jobban fognak látni a repülőgépen kívül.

Ön ki tudja blokkolni a wc-t kívülről

A wc ajtaja blokkolásának mechanizmusa általában a „Dohányozni tilos” jelzés mögött van elrejtve. Egyszerűen fel kell emelni a fedelet és el kell mozdítani a csavart, hogy kiblokkolja az ajtót.

Ön a motorból szívja be a levegőt

A levegő, amelyet a repülőgépebn szív be – sűrített levegő a motorból. A nagy része  (25% – 50%) kifújódik, a többivel pedig az utasok lélegeznek. A levegő a törzs hátsó részében található kis nyíláson keresztül kerül ki.

Ez nem hangzik túlságosan kellemesen, de, ha a technikai oldaláról nézzük a dolgot, akkor az derül ki, hogy Ön a motor kompresszorának levegőjét szívja be, nem pedig magáét a motorét.

A Boeing társaság weboldalán el van magyarázva, hogy a levegő átmegy a motor kompresszorán keresztül, felmelegszik, azután pedig beirányítódik a kabinba úgy, hogy már alkalmas a belélegzésre.

A takaróit senki sem mosta, a tálca-asztalon pedig ott maradhat a gyermek vizelet 

Az amerikai amerikai Southwest légitársaság légikísérője elmondta, hogy az ingyenes takarókat és párnákat a járat után egyszerűen visszarakják,  nem mossák és nem fertőtlenítik.

Ezen kívül, a a tálca-asztalokon gyakran cserélik a gyermekek pelenkáját, és az asztalokat ezután szintén senki sem fertőtleníti. Ha Ön szétszórt egy ilyen asztalon valamilyen ételt, akkor gondolja meg kétszer, hogy megeszi-e.

Ezt a tényt egy másik légikísérő is alátámasztotta – az ő légitársaságában friss párnákat és takarókat csak az első járaton, reggel lehet látni.  Minden következő járaton egyszerűen elrakják, majd ismét előveszik őket, mosás és fertőtlenítés nélkül. Ami az asztalokat illeti, naponta csak egyszer mossák őket, ami nem elég, ha egy ilyen asztalon használt pelenka volt.

A kapitány letartóztathatja Önt a repülés közben

Amikor a repülő ajtaja bezáródik, a légi jármű kapitánya korlátlan hatásköröket kap. Letartóztathatja az utast, büntetést szabhat ki és akár elfogadhatja egy haldokló ember utolsó kívánságát is.

Természetesen, nincs teljes jogilag érvényes joga valaki letartóztatására, de korlátozhatja az Ön szabadságát a repülőgép fedélzetén és a leszállás után átadhatja Önt a hatalmi szervek kezébe. Azaz, a letartóztatást közvetlenül a rendőrség fogja végezi, de, a fedélzeten Ön korlátozva lesz a mozgásban.

Önt átvezethetik az első osztályra a felszállás után  

titok amelyet nem mondanak el a legitarsasagok

A légi utaskísérők átvezethetik az utast a business osztályra azután ,hogy a repülőgép ajtaja bezáródik. Természetesen, ez nem fordul elő gyakran, mivel néha beszámolókat kell benyújtaniuk az ilyen eseményekről és azoknak az okairól.

De mégis előfrodul, hogy azok az emberek, akik az olcsóbb osztályba vettek jegyet, néha az első osztályon repülnek. Általában ezek jól öltözött, szimpatikus emberek, terhes nők, nagyon magas utasok és természetesen a légi utaskísérők barátai és ismerősei.

A pilóták elaludhatnak az utazás közben

A pilóták 43-54% százaléka, akik Nagy Britanniában, Norvégiában és Svédországban dolgoznak beismerték, hogy gyakran elaludtak az utasszállító repülőgépek vezetése közben.

Treysi Kristof tapasztalt utaskísérő elmesélte, hogy a hosszas repülések közben a pilóták időt kapnak a pihenésre, amikor a repülést a másodpilóta vállalja fel.

Legyen bárhogyan is, de azok a pilóták, akik részt vettek a közvélemény kutatásban, elismerték, hogy nem direkt aludtak el, azaz nem a kiszabott pihenés során. Ez pedig félelmetesen hangzik.

Az emberek ellopják a mentőmellényeket

Néha az utasok ellopják a mentőmellényeket, amelyek az üléssel szemben vagy alatta vannak elhelyezve. A mentőmellényeket emléktárgyként veszik el, bár ez nagyon komoly és büntetendő  szabálysértés.

Legyen bárhogyan is, a nap folyamán a mentőüvek meglétét nem ellenőrzik minden egyes járat előtt. Ezért a repülés előtt érdemes önállóan leellenőrizni, van-e Önnek mentőöve, és abban az esetben, ha nincs, értesíteni erről a légi utaskísérőt.

A repülőgépben vannak speciális fogantyúk arra az esetre, ha a légi utaskísérőt ki akarják tolni a repülőgépből  

Legközelebb, amikor repülőgépben fog utazni, figyeljen oda a karokra az ajtókon a repülő belsejében. Mi a rendeltetésük? Pontosan, a kapaszkodásra szolgálnak, de minek?

Az evakuáció esetében a fedélzeten, amikor a légi utaskísérők készítik az ajtót a repülőben, az utasok, akik pánikban igyekeznek elhagyni a repülőgépet, megtolhatják az utaskísérőt , aki kieshet a kifutópályára.

A kapaszkodó arra kell, hogy meg tudja magát tartani az utasksérő és a repülőgép fedélzetén tudjon maradni.

Ön kérhet egy teljes üveg coca-colát

titok amelyet nem mondanak el a legitarsasagok

Ha Ön szomjas, akkor többet kaphat, mint egy kis szódavíz. Egysezrűen kérje meg udvariasan a légi utaskísérőt, hogy hozzon Önnek egy teljes üveg coca-colát, és valószínű, hogy a hölgy szívesen segíteni fog Önnek.

A maszk mindössze 15 percre ad oxigént Önnek

Az oxigénmaszkok a repülőgépekben mindössze 15 percre elegendőek, azonban ez az idő elegendő a pilótának ahhoz, hogy leeressze a repülőgépet arra a magasságra, ahol normálisan lehet lélegezni.

Amikor a maszkok kiesnek, a pilóta annyira ereszti le a repülőgépet ,amennyire ez csak lehetséges, és keresi a legközelebbi repülőteret a leszálláshoz.

Egészében véve, annak a magasságnak a keresése, amelyen viszonylag normálisan lehet lélegezni, körül-belül 10-20 percet vesz igénybe, attól a magasságtól függően, amelyen a repülőgép van a nyomáscsökkenés pillanatában.

Néha az utaskísérők nem szolgálják fel a vacsorát, abban a reményben, hogy Ön elalszik

Az éjszakai járatokon a légi utaskísérők néha késleltetik a vacsora felszolgálását annyira, amennyire ez csak lehetséges. Abban reménykednek, hogy az utasok elalszanak, és nem kellesz kihordaniuk az ételeket.

Nem érdemes még hozzá sem érni a vízhez a repülőgépekben

Soha ne igyon vizet a repülőgépben, ha az nem üvegben van. Jobb, ha inkább hozzá sem nyúl. A kikötőkben a wc tisztítása és a tiszta víz beöntése gyakorlatilag egymás mellett történik, néha pedig az egyik és a másik dolgot is ugyan az végzi el.

A munkatársaknak csak akkor fizetnek, ha a repülőgép felszállt

Egyes légitársaságok csak akkor fizetnek a munkatársaiknak, amikor a repülőgép felszáll. Úgyhogy a késések óráit nem fizetik ki, bár néha annak az időnek, amelyet a munkatársak  a levegőben töltenek és a munka valós idejének különbsége, beleértve a késedelmeket a földön, egyszerűen kolosszális. A légitársaságok számára ez egy kiváló módszer a spórolásra.

Természetesen, ez nem minden légitársaságnál van így, egyesek akkor fizetnek, amikor bezáródik a repülőgép ajtaja, és a munkatársak pénzt kapnak azokért az órákért, amelyekben a repülőgép várja a felszállást.

A pilóták különböző ételeket kapnak a mérgezés esetére

Egyes légitársaságoknál a pilóták különböző ételeket kapnak, amelyet nem oszthatnak meg egymás között. Ez arra az esetre történik, ha valami ételmérgezést vált ki.

Ebben az esetben mindig lesz másodpilóta, aki teljesen egészséges, és képes normálisan vezetni a repülőgépet.

A légi utaskísérők nem tartják be a mobiltelefon szabályát  

titok amelyet nem mondanak el a legitarsasagok

Azután, hogy a légi utaskísérő megkéri Önt, hogy kapcsoljon ki minden elektronikus ksézüléket, lehetséges, hogy ő maga továbbra is használni fogja az okostelefonját.

És még néhány szó végezetül

Ismerve a légitársaságok trükkjeit és titkait, Ön igénybe veheti az ingyenes szolgáltatásokat, amelyeket korábban nem is sejtett. Hogyan lehet elaludni a repülőgépben, olvassa itt. 

Ön hogyan viszonyul a légi utazásokhoz?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük