15 tény a szánhidrátokról, melyekről nem tudtál: igen, ezek segítenek lefogyni

Nos, engedtél a közőrületnek és kizártál minden szénhidrátot a diétádból? Akkor lásd azt az információt, ami arra késztet, hogy elgondolkozz: a szénhidráttartalmú étrend  legodaadóbb rajongói is képesek ugyan olyan formát elérni, amit te kenyér és édességek nélkül. Hogyan érik ezt el? Olvasd itt!

 1. A szénhidrátok nem befolyásolják a súlyodat

A zsömléktől a gyorséttermekből nem lesz rosszabb. Az angol tudósok, ahhoz, hogy bebizonyítsák ezt, kutatták az ázsiai országok lakosságát a múltban, amikor még nem érkezett eljutni hozzájuk a civilizáció.   Ezek az emberek többségében rizst fogyasztottak, valamint pékárú termékeket és sikerült nekik  megőrizni tökéletes alakjukat. A kutatók azt gyanítják, hogy mindenről a modern emberek ülő életmódja tehet. Egyszerűen nem érkezünk energiává alakítani át azokat a szénhidrátokat, amelyeket a a szupermarketek kínálnak nekünk.

 1. Minden amit eszel, szénhidrátokat tartalmaz

Egy zellerágban —körülbelül  2 gramm szénhidrát van, egy pohár tejben — 10. A termékek többsége, bár nem nagy mennyiségben, de tartalmazza ezt a tápelemet. Úgyhogy, ha meglátod a címkén a „nem tartalmaz szénhidrátokat” feliratot – ne hidd el!

 1. Reggelente lehet édességet enni

A Tel Aviv Egyetem  tudósai kiderítették, hogy a reggeli szénhidrát fogyasztás segít megszabadulni a kívánságtól, hogy elfogyasszunk valami édeset a nap folyamán. Igen, ehetsz édességet reggelire, de a kutatók azt javasolják, hogy „hígitsd fel” valamilyen fehérjével, például, idd be az édes süteményt egy proteines koktéllal. Finom? Na ná!

 1. A szénhidrátok segítik az agyműködést

A The Quarterly Review of Biology tudományos folyóiratban azt írják, hogy őseink sok olyan ételt készítettek, amely keményítőt tartalmazott, ami segített nekik fejleszteni gondolkodási képességüket, és befolyásolta az evolúciót. Az agyad körülbelül  60% glükózt használ fel, amely a vérben található, és a szénhidrátok ebben aktívan segítenek.

 1. Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta nem befolyásolja a vesék működését

A Nutrition&Metabolism folyólapban nemrégiben közzétett kutatás alátámasztja azt a tényt, hogy a magas protein tartalmú étrend nem zavarja szervezeted munkáját. Sőt, a tudósok azt mondják, hogy a szénhidrátok csökkentése a veséid javára válik.

 1. Cukor függőség — nem vicc

Az étel is lehet kábítószer. Annak az információnak megfelelően, amely az American Journal of Clinical Nutrition volt közzétéve, a fölös súllyal rendelkező férfiaknál, a szénhidrátok elfogyasztásának pillanatában, aktiválódik az úgynevezett  nucleus accumbens — az agynak az a része, amely a kábítószerek fogyasztása után kapcsol be vagy a szerencsejátékok közben. Úgyhogy barátom, ideje abbahagyni.

 1. Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta nem működik azonnal

A glükóz — a fő energia forrás az agyad számára, ezért a szervezetednek időre van szüksége, hogy átkapcsoljon a más fajtájú üzemanyagra. Az agynak körülbelül 3 hétre van szüksége, hogy adaptálódjon az alternatív táplálék forráshoz. Ha  egy fontos prezentciót tervezel, ne feledkezz meg a szénhidrátokról!

 1. A szénhidrátok segítenek a legrövidebb időn belül elérni az eredményeket

A Loughborough Egyetemen végzett kutatás azt mutatta, hogy azok a sportolók, akik szénhidrát tartalmú ebédet fogyasztottak a 3 kilométeres futás előtt, 10 százalékkal gyorsabbak voltak, mint a kísérlet többi résztvevője, akik nem ettek szénhidrátokat egyáltalán. Bár, ha a célod az, hogy lefogyjál – a második variáció lesz jobb a számodra. Igen, lassabban fogsz futni, de végre megszabadulsz a sörhastól.

 1. Az edzés után a szénhidrátok jól fognak jönni

A banán, amely számos élelmi rostot tartalmaz, segít tovább meglenni étel nélkül, azonban van még egy ilyen információ: az edzés után tested fehérje emésztési képessége  50%-kal változik, ezért nyugodtan megehetsz egy szénhidrát tartalmú vacsorát, nem félve attól, hogy ez az energia zsírrá fog átalakulni.

 1. A megszakításos alacsony szénhidráttartalmú diéta működik

Ha időszakosan fogod csökkenteni a szénhidrát mennyiségeket, azután pedig ismét visszatérsz a megszokott étrendhez, megszabadítod a szervezetedet a hirtelen inzulin ugrásoktól és képes lesz csökkenteni a fölös testsúlyt. Ha hetente kétszer fogsz fogyasztani rántottát pirítós nélkül és húst burgonya nélkül  — ez elegendő lesz, hogy megérezd a különbséget.

 1. A szénhidrátoknak megvan a saját íze

Zsun Lim professzor szerint, aki az Oregoni Egyetem élelmiszer technológiai szakértője, az összetett szénhidrátoknak megvan a saját íze. Egy nemrégiben elvégzett kísérlet 22 résztvevője jutott arra a közös véleményre, hogy vak kóstolgatás során meg tudják határozni ezt az ízt és úgy jellemezték, mint „keményítős”.

 1. A szénhidrátok meghosszabbítják az életet

Dobd félre a mítoszt, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend rákos daganatokat okoz. Nem, komolyan, nézd csak meg Szardínia lakosait. Ezen az olasz szigeten tapasztalható a várható élettartam egyik legmagasabb mutatója, és mindezek az emberek többségében tésztákat, zöldségeket és gabonaféléket fogyasztanak!

 1. A szénhidrát-mentes diéta nem segít a fogyásban

Igen, ez így van. Ha csökkented a szénhidrát-tartalmat az étrendedben 40%-ra vagy  5%-ra — az eredményt nem fogod érezni. Ezt támasztja alá az a kutatás, amelyet az Arizónai Egyetemen végeztek: a súlyveszteség azoknál, akik szénhidrát-mentes diétán voltak és azoknál, akik nem változtatták meg az étrendjüket – egyforma volt, annak a kivételével, hogy az elsők arra panaszkodtak, hogy gyakrabban éreznek éhséget, és játszanak velük az idegeik.

 1. Nem fontos hogy fogyasztod a szénhidrátokat

Igen, hisszük, hogy a szénhidrát tartalmú reggeli — egészségesebb, mint az ugyan olyan vacsora, azonban hivatalosan nincs egyetlen alátámasztás sem, hogy az egyik 100% -kal jobb a másiknál. Sőt, ha túlságosan szigorú leszel magadhoz, megvan  valószínűsége, hogy fel fogod adni és elkezdesz édességeket enni éjszakánként, ez pedig már komoly hiba.

 1. A szénhidrátok erősítik az immunrendszert

A szénhidrátok fogyasztása az edzés előtt csökkenti a valószínűséget, hogy megbetegszel ezen a nyirkos őszön. Ez a következőképen működik: az ilyen étkezés növeli a vérben a peptid információs molekulák, úgy nevezett  citokinek szintjét, amelyek jelzést adnak a szervezetnek arról, hogy ideje megerősíteni az egészséget. Lassú szénhidrátok – az elsősegély-készleted!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük