14 elterjedt mítosz a liftről, amelybe elég volt hinni

Minden városi lakosnak nap mint nap lifteznie kell. Sokan naponta többször is használják és el sem gondolkoznak rajta, hogyan működik a lift és mennyire veszélytelen.

A liftekrők szóló mítoszok és megcáfolásaik listája

Előkészítettük az Önök számára a legelterjedtebb közhiedelmeket a liftekről és azokat a tényeket is, amelyek választ tudnak adni valamennyi kérdésre!

A beragadt liftben végtelenül sokig lehet ülni

Tény: a «Rendelkezés a liftek betervezett-figyelmeztető javításainak rendszeréről» arról van szó, hogy a vészhelyzeti-technikai karbantartással kapcsolatos munkálatok a lift szervezeti-tulajdonosával egyeztetett időközönként kerülnek végrehajtásra. Eközben az utas kiszabadításának ideje nem haladhatja meg a  30 percet.

Az elméletben a liftben nem lehet tovább bennragadni, mint egy fél óra. De a gyakorlatban különböző helyzetek fordulnak elő. Nagyon ismert a liftben elhunyt kínai nő története. Január 30-án a mechanikusok lekapcsolták a liftet, egy hónappal később pedig megtalálták benne a holttestet. Azonban a mentők gyors megérkezésének valószínűsége mégis csak sokkal, de sokkal magasabb.

Az esetek túlnyomó többségében a liftben való tartózkodás hosszát az emberi tényező határozza meg. Ez előfordulhat a személyzet gondatlansága miatt vagy objektív problémák miatt is. Például, a területen egy mechanikus dolgozik, aki egyidejűleg kap hívást több helyszínre.

Ha ugrálunk a liftben, akkor le fog zuhanni

Tény: a liftet nagyon sok fém kábel tartja. Mindegyikük nagyobb súlyt képes megtartani mint, mondjuk egy személyautó súlya.  Éppen ezért akár egy túlterhelt lift sem fog lezuhanni.

A lift ajtaja kinyílhat a szintek között

giphyTény: a lift olyan módon van megtervezve, hogy a belső ajtó és a külső ajtó kölcsönhatásának eredményeként nyílik ki. Önállóan kinyitni az ajtókat rossz helyen nem lesz lehetséges.

Ha a lift beragadt érdeme sugrálni, ütögetni a falakat, megnyomni minden egyes gombot  

Tény:  ha Ön beragadt a liftben, csak egy módon tud segíteni magának: megnyugodni és felvenn ia kapcsolatot a menedzserrel. Ezt követően lazuljon el és élvezze a helyzetet, hiszen a Világmindenség megajándékozta Önt néhány szabad perccel.

Ha nem sikerül kapcsolatba lépni a menedzserrel, akkor a mobiltelefonja segíthet Önnek. Ha a liftben le van írva a  mentőszolgálat telefonszáma, hívja fel. Ha nem, lépjen kapcsolatba a rokonaival vagy ismerőseivel.

Ha nincs térerő, akkor vegyen nagy levegőt és kiabáljon egy nagyot. A kint lévő emberek meghallhatják Önt és segíthetnek Önnek.

Semmilyen esetben se próbálkozzon önállóan kiszabadulni a liftből – ez halálosan veszélyes.

Ha a lift elakadt a szintek között, akkor lezuhanhat

Tény: a lift elakadásának helyétől a lezuhanásának esélye nem növekszik, mivel kapcsolat a műszaki üzemzavar és a fém kábel erőssége között  – nincs.

Ha elszakadt a kábel, a lift lezuhanása elkerülhetetlen

Tény: még, ha valamilyen oknál fogva a kábel el is szakadt, a liftben van sebesség szabályozó, amely aktiválja a fékeket, amikor a lift elkezd túlságosan gyorsan mozogni.

A lift ajtaja, ha kilépünk belőle, mindig elkezd automatikusan bezáródni

giphyTény: sok teherliftben az ajtók között van egy fém ajtó. Felemelve a kart fölötte és elmozdítva az ajtót, nyitott helyzetben tudja rögzíteni a liftet.

Emellett, a lift ajtaját ki tudja nyitni a „Visszavonás” gomb. Ahhoz, hogy az ajtók ne záródjanak be, ezt érdemes megnyomva tartani 8-15 másodpercig (a lift modelljéyől függ). Ezért, amikor sok dolgot visz be a kabinba, nem muszáj a lábával tartania az ajtót.

Emellett a modern liftek fel vannak szerelve optikai  zavarérzékelőkkel. Beragasztva az érzékelőt ragasztószalaggal, megakadályozza a lift ajtóinak bezáródását.

Az ajtók bezáródását meg lehet akadályozni, ha közzé teszünk valamilyen tárgyat

Tény: az ajtók kinyitásáért egy speciális zavarérzékelő felel, amellyel fel van szerelve a lift. Ez a dolog megbízható, de elméletileg elromolhat. Akkor semmilyen tárgy sem segít megakadályozni az ajtók bezáródását.

A liftekben, amelyekben nincs gomb az ajtók bezáródásának gyorsulásához meg kell elégedni a standart sebességgel  

Tény: először is, maga a gomb nem növeli az ajtók bezáródásának gyorsaságát, hanem csak közelebb hozza a bezáródásuk pillanatát.  Másodszor pedig, sok liftben lehet felgyorsítani az ajtók bezáródását, megnyomva annak a szintnek a számát, amelyre utazik. Harmadszor pedig, sok liftben ezeket a gombokat csak vészhelyzetekben lehet aktivizálni.

A legtöbb baleset a liftekben a kabin lezuhanása miatt történik

Tény: a történelemben az első haláleset a lift lezuhanásának oka miatt csak 2012-ben történt Thaiföldön.

Az emberek más okokból halnak meg a liftekben: beszakad a padló, igyekeznek kiszabadulni a beragadt liftből önállóan,  a liftben beszorult ember orvosi segítségben való szükségessége.

Az üzemeltetés idejének lejárta az ajtók üzemzavarának oka lehet, annak, hogy a lift képes nyitott ajtók mellett utazni, a lift belső huzatának begyúlladása  rövidzárlat miatt. A liftek állandó szemléket igényelnek és a biztonsági egységek állandó kenését. Egy munkásra több, mint 100 lift karbantartása esik egy hónapban .

A liftből ki lehet szabadulni a menekülőnyíláson keresztül

Tény: az esetek többségében a menekülőnyílások csavarokkal vannak odacsavarva. És nem is kell ezt tenni: történjen bármi is a lifttel, az utasok nagyobb biztonságban vannak a liften belül.

Ha ugrunk egyet a zuhanó liftben a talajjal való érintkezés pillanatában, akkor túlélhetjük a zuhanást

Tény: az ember nem képes olyan sebességgel ugrani, amely a zuhanás sebességének kompenzációjához szükséges. Emellett, lehetetlen dolog megtudni a földet érés pillanatát. A túlélés esélyeit növelni lehet,  ha lógunk a korláton (ha van ilyen). Szintén javasolt lefeküdni a földre, elosztva a testsúlyt maximálisan szélesen.

A liftben meg lehet fulladni

Tény: a liftekben van ventilláció. Ezen kívül a régi liftek dobozai nem hermetikusak, van bennük számos nyílás, amelyek biztosítják a levegő pótlólagos áramlását.

A liftek veszélyesek

giphyTény: a statisztikai szerint a lift  — a legveszélytelenebb közlekedési eszköz.

Ne féljenek a liftektől!

Igyekeztünk eloszlatni a kételyeket a liftek veszélyességét illetően.  Akár beragadva a liften is, Ön hasznosan töltheti az idejét!

Ön hogyan viszonyul a liftekhez?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük