10 egyszerű szabály, hogyan kell beszélni az idős szülőkel

Mit nem kell csinálni:

  1. . Ne próbálja megváltoztatni őket

Gyermekkorunkban a szüleink sokat beszéltek nekünk a szomszéd kisfiúról, aki jobban tanul és hallgat a szüleire. Amikor idősekké válnak, ugyan ezt tesszük mi is: „Nézd, a szomszéd asszony minden nap sétál, te meg egész nap otthon ülsz”.

Nem kell igyekezni valamiről győzködni, már nem lehet modernizálni őket. Csak elfogadni tudjuk őket. Ha egy ember dohányzott 80 éves koráig, akkor valószínű, hogy már nem fog leszokni róla. Ahogy az egyik ismrősöm viccelődött: „Légzőgyakorlatokat végzek, amíg nem fogy el a cigaretta”.

  1. Nem kell hibáztatni magunkat

A bűnbánat mindenkit üldöz. Történjen bármi is, megmarad annak az érzése, hogy valamit nem jól csinált az ember, nem jól viselkedett a szüleivel.  Nem kell hibáztatni magunkat.  Az idő a hibás.

Vigyázni kell magunkra meg kell tanulni pihenni. Ha egy idős ember életével élünk, akkor végeredményként hibásak maradunk:  azzal fognak vádolni, hogy semmi sem sikerült. Miért nem mnősültél meg? Miért nem szültél gyermekeket?

  1. Nem kell konfliktusba keveredni

Az idős emberek agresszivitása  abból fakad, hogy nincsenek megelégedve magukkal. Amikor elfogadjuk az agresszió okát, amikor rámosolygunk az idős rokonunkra és nem válaszolunk a dührohamaira, az agresszió elcsitul. Ha válaszolunk – elvesztünk.

Tudni kell témát váltani. Próbálkozni kell nyugodt helyzetben a szülőkkel való beszélgetés során megváltoztatni  a beszélgetés vektorát. Ez a gyakorlat segít a konfliktus helyzetben.

  1. Nem kell élvezetet várni a beszélgetéstől

Az utóbbi 15 évben idős emberekkel dolgozom. Amikor elkezdenek rágni engem, igyekszem visszatartani magamat, azután pedig megértem, hogy nincs kire haragudni: ezek nem csak a szüleink, ezek mi vagyunk 20, 30, 40 év múlva.

  1. Nem kell vitatkozni

egyszeru szabaly hogyan kell beszelni az idos szulokelSok pillanat van, amikor nagyon válaszolni akar az ember. Az egyik tanítványom arra késztetett, hogy vásároljak egy nehéz fadarabot, amiből két éven át faragtunk egy szobrot. Utána panaszkodott rám mindenkinek:  nézd, milyen nehéz munkát adott nekem. Én mindezt hallottam és nem válaszoltam erre. Nem emlékeztethetem rá: «te kértél meg erre», — egyszerűen nem emlékszik erre. Amikor érted, hogy kivel van dolgod, minden sokkal egyszerűbbé válik.

Mit kell csinálni:

  1. Együtt érezni, de nem sajnálni

Az együttérzés — nagyon fontos dolog. S eközben meg kell különböztetni az együttérzést és a sajnálatot – ez ég és föld. A sajnálat lefegyverez minket: sajnálva egy embert, semmivel sem tudunk segíteni neki.  Az együttérzés pedig különböző lehet, közte cinikus vagy aktív.

  1. Vezetni

Azt akarják, hogy sikeresek legyünk. Ha elmegyek a szüleimhez és elkezdek panaszkodni,  akkor már semmivel sem tudnak segíteni nekem.  Ezért megkülönböztettem két igazságot: van jó igazság és van olyan igazság, amelyről jobb ha soha sem szereznek tudomást. A mi jólétünk  — az ő sikerük záloga, erre mindig emlékezni kell.

  1. Ismerni kell a technikai jellemzőiket

Pontosan tudni kell, hogy kivel van dolgunk. Meg kell érteni, hogy milyen az a vak ember, a süket, az, aki nem tud felállni. Hogy megértsük, milyen az a vak ember, próbáljunk meg a helyébe lépni: mondjuk rajzolni a sötétben.

  1. Irányítani a benyomásokat

egyszeru szabaly hogyan kell beszelni az idos szulokelAmikor meg akarjuk védeni az időseket a csalóktól, minden tanács a védelem megerősítésével kapcsolatos: vas ajtót szerelni be, kamerát szerelni fel, megtiltani nekik, hogy az ajtóhoz menjenek. Valójában a válasz nagyon egyszerű: le kell foglalni őket.

A nagynéném mondjuk szerette a régi számítógépen felszedni Puskin verseit. Vagy egy másik ismerősöm – egy 80 éves nagymama – már nem hall semmit, de öt módban tud úszni.

10.Meg kell bocsátani

Fontos dolog megtanulni a múltban hagyni a sérelmeket. Ez olyan, mint egy számítógép – újraindítottad és ismét elkezdesz dolgozni. Ha ma nem bocsátottál meg egy öregnek, akkor holnap – előfordulhat – már nem lesz.

A megbocsátáshoz erő kell. Személyesen én kitaláltam magamnak az  «5 perc » technikát  kimegyek a helyiségből, ülök 5 percet és semmire sem gondolok. Azután új erővel visszatérek, hogy ismét együttérezzek.

És az egyik fő parancsolatom: meg kel tanulni megnevettetni őket. Egy vidám öreg nem veszélyes.

A hosszú élet titka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük